Drága a beiskolázás, az önkormányzatok segítik a rászoruló családokat

Sokba kerül az iskolakezdés: az önkormányzatok sem hagyják magukra a nógrádi családokat.

Az őszi iskolakezdés jelentős kiadásokat ró a családokra. A különböző taneszközök, a ruhák és az egyéb kiegészítők beszerzése sokaknak fejtörést okoz. A legtöbb községben az önkormányzatok támogatják a gyerekek beiskolázását. Az is előfordul, hogy a tanulmányi eredményt jutalmazza a faluvezetés.

 

 

Óvoda- és iskolakezdési támogatás

 

Kisbágyonban a képviselő-testület határozata alapján a helyiek óvoda- és iskolakezdési támogatást is igényelhetnek évente egy alkalommal. “A legkisebbek tízezer, az általános iskolás diákok tizenötezer, a középiskolás tanulók húszezer, míg a felsőfokú tanulmányokat folytatók harmincezer forintot kaphatnak. Az igényléseket a május és a szep­tember közötti időszakban adhatják be az óvodás, valamint az általános iskolás gyermekek szülei, míg a közép-, és felsőfokú oktatásban részt vevők augusztusban és szeptemberben kérhetik a támogatást – tájékoztatott Nagy Attiláné polgármester, hozzátéve: „Már több éve igyekszünk ezzel is könnyíteni a családok terhein, kivétel nélkül minden lakos él a fenti lehetőséggel, aki gyermeket nevel. A tankönyvekért ugyan már nem kell fizetni, azonban a tanszerek és más eszközök is komoly kiadást jelentenek, így mindenkinek jól jön ez a segítség.”

 

Kilencvenen éltek a lehetőséggel

 

Szügyben tavalyelőtt igényelhettek először a családok iskolakezdési támogatást, akkor több mint kilencvenen éltek ezzel a lehetőséggel. Azóta tovább emelkedett az igénylők száma. A Szügyi Madách Imre Általános Iskolában tanulók idén 25 százalékkal többet, ötvenezer forintot a középiskolások negyvenezret, más intézmények diákjai pedig tízezer forintot kapnak. „Szeretnénk, ha a faluban megmaradna az általános iskola, ezért is segítjük magasabb összeggel az ide járó diákokat. A támogatási igényeiket október 15-ig nyújthatják be a helybeliek. A felsőoktatásban tanulókat pedig a Bursa Hungarica Ösztöndíjprogramon keresztül segítjük, azzal a tanulmányi eredményeket jutalmazzuk.” Mondta Frenyó Gábor, a település első embere.

 

Döntéstől számítva egy-két héten belül megtörténik a kifizetés is

 

Mátraverebélyben évek óta tanévkezdési támogatással könnyítenek a helyiek terhein. Idén sincs ez másként, minden általános iskolás tízezer forintot, a középiskolások húszezret, míg a főiskolások és az egyetemisták pedig harmincezret kapnak. „Élnek a lehetőséggel a helyiek, nagy segítség ez a családoknak. Még be lehet adni az igénylőlapokat. Azok elbírálása folyamatos, a döntéstől számítva egy-két héten belül megtörténik a kifizetés is.” – fogalmazott Nagy Attila polgármester.

Azok, akik gyermekvédelmi támogatásra jogosultak Karancsságon, automatikusan megkapják a tanévkezdési juttatást is. Oláh Nándorné polgármester arról számolt be, hogy az óvodások, az általános és középiskolások, valamint a felsőoktatásban részt vevő nappali tagozatos tanulók egyaránt tízezer forintot kapnak. Mivel a faluban sok a hátrányos helyzetű család, szinte mindenki él a lehetőséggel.

 

Támogatás tanulmányi eredmény alapján

 

Bárnában nem a szociális rászorultság alapján adjuk a támogatást, hagyományosan a tanulmányi eredmény alapján jutalmazzuk a fiatalokat” – tájékoztatott Oravecz Roland, a falu első embere. Mint mondta, az előző év bizonyítványában szereplő átlag alapján tizenötezer és ötvenezer forint között kapnak egyszeri pénzbeli elismerést a diákok. A kifizetés folyamatban van, idén mintegy 40 gyermek részesült a támogatásban.

Nagyorosziban a bölcsődések és óvodások ötezer, az általános iskolások tízezer, a középiskolások tizenötezer, míg a felsőoktatási intézmények hallgatói húszezer forintot kapnak a helyi képviselő-testület döntése alapján. Az igényeket szeptember 29-ig lehet beadni.

Jávorka János, Rétság alpolgármestere arról tájékoztatott, hogy a városban minden helyi gyermek tízezer forintos egyszeri iskolakezdési támogatást igényelhet.

Forrás: nool.hu

Fotó: Pinterest

 

Amennyiben tetszik a tartalmak sokszínűsége, kérjük szánjon még ránk pár percet támogassa a PannonHírnök szerkesztőinek munkáját és kövessen minket a Facebookon!

 


Hasonló cikkek