Drága lesz az akácméz, tavasszal alig lesz

Az elmúlt 50 év leggyengébb akácméztermése lehet az idei, a tavaszi fagyok ugyanis annyira kedvezőtlen hatással voltak az ország akácosaira, hogy azok 80 százaléka megsérült, a szokatlanul hűvös május pedig csak hab volt a tortán. Mindezek hatására máris másfélszeresére drágult a méz.

A tavaszi időjárás – a márciusi, áprilisi fagyok – abszolút kedvezőtlen hatással volt fagyérzékeny hazai akácosokra – mondta az InfoRádióban Bross Péter, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke. Az ország 500 ezer hektárnyi akácerdejének 80 százalékán megsérültek az első, legtöbb nektárt adó virágrügyek az egy héten át tartósan fagypont alatti éjszakai hőmérséklet miatt. Ez tragédia a magyar méhészek számára, hiszen hazánkban a fő méhlegelő az akác, a fő árbevételi forrás pedig az akácméz, így ez nagyon érzékeny veszteséget jelent a méhészeknek – hangsúlyozta a szakember.

Bár a megmaradt 20 százalék is mintegy 100 ezer hektárnyi erdőt jelent, és reménykedtünk, hogy ez megment minket, sajnos azonban a virágzás alatti hűvös, esős szeles időjárás hatására a magyar méhészek az elmúlt 50 év legrosszabb akácméztermését könyvelhették el – tette hozzá Bross Péter. Szerinte ez azt jelenti, hogy jövő tavasszal már alig lesz akácméz, és egyes méhészek ki is futhatnak a készleteikből ekkora. De vannak olyan méhészek is az országban, akik idén semennyi akácmézet nem tudtak pergetni, ami nagyon ritkán fordul elő.

A teljes cikket ITT olvashatja.

A nyitókép illusztráció.

 


Hasonló cikkek