Drágulni fog az árufuvarozás

NiT Hungary érdekvédelmi szervezet szerint azonnali és jelentős áremelés jelenthet kiutat a fuvarpiac súlyos helyzetéből. Így hát drágulni fog az árufuvarozás.

A fuvardíjak azonnali emelésével őrizhető meg az alágazat versenyképessége és az ellátási lánc biztonsága – közölte a Magánvállalkozók Nemzeti Fuvarozó Ipartestülete (NiT Hungary) az MTI-vel. Kifejtették, hogy a közúti fuvarozás új kihívásokat él meg. A 2008-as pénzügyi válság, majd a Covid-világjárvány után most az elszabaduló infláció, a munkavállalói jövedelmek, illetve az egyéb külső költségek emelkedése mellett bekövetkezett az egyik legnagyobb költségelem, az üzemanyagár durva emelkedése. A közúti fuvarozásban egyik napról a másikra szűnt meg a rögzített gázolajár, így az üzemanyagköltségek soha nem látott mértékben emelkedtek.

A NiT Hungary szakmai tájékoztatóján rögzített álláspont szerint a hazai közúti fuvarozás kizárólag akkor tarthatja meg a piaci versenyképességét, és őrizhető meg az ellátási lánc biztonsága, ha a gyors ütemben, drasztikusan emelkedő külső költségek azonnal megjelennek a fuvardíjakban. Számítások szerint a mostani helyzet nemzetközi relációban legalább 18,6 százalékos, belföldi relációban legalább 24,8 százalékos díjemelést indokol a 2021-es bázisadatokhoz képest.

A helyzet a külső körülmények függvényében napról napra változhat, ezért fontos, hogy a hosszabb távú keretszerződésekbe olyan klauzulák kerüljenek, amelyek garantálják a legnagyobb költségelemek azonnali követését. Ilyen lehet a fuvarozásban nem ismeretlen gázolajár-klauzula, vagy az a személyi jövedelem indexálás, amelyet az elszabaduló gépkocsivezetői jövedelmek lekövetésére a NiT Hungary ajánlás szinten, negyedéves frissítéssel oszt meg a szakmacsoporttal. Hasonló támpontot nyújthat az ártárgyalásokhoz a független szakértő által kidolgozott, szintén negyedévente frissülő Közúti Fuvarozási Költségindex (KFX) – közölte a NiT Hungary.

Amennyiben tetszik a tartalmak sokszínűsége, kérjük szánjon még ránk pár percet támogassa a PannonHírnök szerkesztőinek munkáját és kövessen minket a Facebookon


Hasonló cikkek