Drogkereskedő vette meg Van Gogh két lopott festményét

Raffaele Imperiale nemcsak a pénzt, de Van Gogh művészetét is szerette. A nápolyi székhelyű Camorra szervezett bűnszövetkezet feltételezett főnökét augusztus 4-én tartóztatták le. A férfi a nemzetközi kábítószer-kereskedelem és pénzmosás első számú képviselője volt, aki mindenekelőtt a kokaineladásoknak köszönhetően hatalmas mennyiségű illegális vagyont halmozott fel.

2016-ban két, az amszterdami Van Gogh Múzeumból 2002-ben ellopott festményt találtak elrejtve egy parasztházban, amely Imperiale tulajdonában volt szülővárosában. A művek, a Kilátás a tengerre Scheveningennél (1882) és a Gyülekezők hagyják el a református templomot Neunenben (1884-1885) értéke megbecsülhetetlen. Van Gogh festményeit pamutlepedőbe csomagolva egy dobozba gyömöszölve találták meg egy fürdőszoba fala mögé rejtve Imperiale ingatlanjainak nagyszabású lefoglalása során.

Imperiale az év elején interjút adott az Il Mattino című nápolyi napilapnak, amelyben tagadta, hogy köze lenne a múzeumi lopáshoz, és azt állította, hogy a festményeket a művészet iránti szenvedélye miatt vásárolta. “Közvetlenül a tolvajtól vettem meg őket, mert az áruk vonzó volt. De leginkább azért, mert szeretem a művészetet”. Imperiale a feltételezések szerint körülbelül 10 évig Amszterdamban élt, miközben állítólag Olaszországba irányuló drogszállítmányokat irányított. Ezután Madridba, majd végül Dubaiba költözött.


Hasonló cikkek