Duális vezetés a kolozsvári magyar tv-stúdiónál

Felzúdulást keltett, hogy nem magyar nemzetiségű vezetője lesz a kolozsvári stúdiónak. A román közszolgálati televíziónál közben is magyar összeesküvést vizionálnak.

Heti váltásban látják el a főszerkesztői teendőket a román közszolgálati televízió (TVR) kolozsvári stúdiójának kisebbségi szerkesztői – közölte a Maszol.ro portálra hivatkozva az MTI. A magyar szerkesztők erről hétfőn állapodtak meg a kolozsvári stúdió és annak kisebbségi szerkesztősége élére ideiglenesen kinevezett, román nemzetiségű Alin Gelmareannal.

A Krónika napilap cikkezett arról a múlt héten, hogy a nagyobb részt magyar nyelvű adást készítő kisebbségi szerkesztőség tagjai megdöbbenéssel vették tudomásul, hogy román újságírót neveztek ki a szerkesztőség élére. Hasonlóra a rendszerváltás óta nem volt példa, a főszerkesztői teendőket az utóbbi 31 évben magyar televíziós szakemberek látták el.

Alin Gelmarean arról egyezett meg a szerkesztőséggel, hogy a soros szerkesztő felügyeli a tartalomgyártást, ő pedig kizárólag adminisztratív kérdésekkel foglalkozik abban a hatvan napban, amelyre kinevezése szól. Minderről Nagy-Debreczeni Hajnal, a TVR vezetőtanácsának RMDSZ által delegált tagja tájékoztatta a Maszol.ro-t, aki maga is részt vett a kisebbségi szerkesztőség hétfői gyűlésén.

„Magyar veszély” Alin Gelmărean kinevezésében?

Mindeközben a MAszol.ro arról is beszámol: a TVR vezetőtanácsának öt tagja „magyar veszélyt” is lát Alin Gelmăreannak a kinevezésében, törvénytelennek tartja ugyanis az elnök-vezérigazgató összes kinevezését, és a leváltását követelve panasszal fordult a parlamenthez.

Mint írják, a többi között azt kifogásolják, hogy a szakember felesége, Vig Emese – a kolozsvári kisebbségi szerkesztőség korábbi vezetője – által forgatott Magyarok Romániában című dokumentumfilm-sorozat sokak szerint magyar szemszögből mutatta be az erdélyi magyarság száz évét, és román történészek bírálatát vonta magára. A vezetőtanács tagjai valószínűsítették, hogy „politikai ízű” háttéralku született a kinevezések kapcsán a vezérigazgató és az RMDSZ között, az efféle alkuk pedig az erdélyi románok jogtiprásához, az egységes román nemzetállam destabilizálásához vezethetnek.

A Krónika rákérdezett Nagy-Debreczeni Hajnalnál erre, aki a portál szerint „abszurd, érvek nélküli összeesküvés-elméletnek” nevezte ezt a feltételezést, ugyanakkor leszögezte, hogy személyzeti kérdésekben nem a vezetőtanács dönt.

Felfordult minden a TVR-nél

A vitatott vezetőváltás részét képezte a TVR-nél történt változásoknak. Doina Gradea, a köztévét közel négy éve irányító elnök-vezérigazgató nem hosszabbította meg a legtöbb stúdióvezető, főszerkesztő kinevezését, és feladatkörük ellátására január elsejétől mások kaptak ideiglenes megbízatást.

A vezérigazgató a kolozsvári területi stúdió élére – a tisztségből 18 év után távozó Romeo Couti helyére – Alin Gelmareant, a programokért felelős korábbi főszerkesztőt nevezte ki, és Gelmareanra bízta a kisebbségi szerkesztőség vezetését is. Eddig Antal Áron állt a kisebbségi szerkesztőség élén.

A többi kisebbségi szerkesztőségben nem történt vezetőváltás, így a bukaresti magyar adás élén Mosoni Emőke, a marosvásárhelyi stúdió kisebbségi szerkesztőségénél Fekete Hajnal, míg a temesvárinál a szlovák származású Andrei Borosovici maradt a főszerkesztő.

 

Külhon | Pannon Hírnök


Jerez J. Gyula

- 20 év média, kisebb szünetekkel - bel- és a világpolitika, kultúra közel és távolabb

Hasonló cikkek