Dübörög a hamis PCR-tesztek biznisze az ukrán határon

Egyre többen lobogtatnak valódi helyett inkább hamis PCR-tesztet az ukrán határnál. A kárpátaljai hatóságok rekordszámokról rántották le a leplet: az elmúlt egy hónapban 24 határátkelő, köztük egy magyar középkorú férfi próbálta meg átvágni a határellenőröket hamis PCR-teszt bemutatásával. Az Ukrán Állami Határőr Szolgálat a Facebook-oldalán osztotta meg a hírt, hogy május 25-én egy ukrán és egy magyar határátlépő próbálta meg kijátszani őket – számolt be a Ripost.

A két férfi az asztélyi határon próbálta becsapni a határőröket. A határátlépés egészen addig zökkenőmentesen zajlott, amíg az okmányellenőrzéskor az egyik határőrnek szemet nem szúrt egy aprócska hiba az 52 éves magyar férfi tesztjén. Az igazoláson a kiállítás dátumaként május 25-e állt, miközben a magyar férfi május 24-én érkezett az ellenőrzőponthoz.

AZ IGAZOLVÁNY QR-KÓDJÁNAK BEOLVASÁSAKOR NEM ÁLLT RENDELKEZÉSRE INFORMÁCIÓ A PÁCIENSRŐL – írja az ukrán rendőrség posztjában.

A hamis PCR-teszt rögtön lebuktatta a magyar férfit, de a 32 éves ukrán társa sem járt jobban – írja a Ripost a Kárpátinfóra hivatkozva.

A lap szerint egyre kevesebben akarják PCR-teszttel igazolni az egészségüket, ezt bizonyítja a munkácsi eset is, ahol az ellenőrzőponton 9 embert szintén hamis PCR-teszt buktatott le.

A hamis tesztek iránti érdeklődés egyre aggasztóbb képet mutat. Az ukrán rendőrség beszámolója szerint ráadásul a megvesztegetések száma is drasztikusan nőtt az elmúlt egy hónapban. A kárpátaljai lap 22 megvesztegetési esetről számol be, köztük 13 olyanról, amikor az ukrán állampolgárok nagyobb összegekkel próbálták megvesztegetni az ellenőröket.

Az állampolgárok az Otthon névre keresztelt ellenőrző applikáció letöltése és az érvényes PCR-teszt felmutatása helyett a könnyebb utat választották: 39 ezer forintnak megfelelő összeggel próbálták megkenni a hatóságokat.

HAMIS PCR-TESZT-HÁLÓZATOKRA BUKKANTAK

A koronavírus megjelenése óta Európa-szerte több hamis PCR-teszt hálózat épült ki. Az Európai Rendőrségi Hivatal februárban számolt be róla, hogy jó néhány repülőtéren egyre több hamis tesztre bukkantak, illetve olyan hálózatokat számoltak fel, amelyek akár 300 euróért (több mint 106 ezer forint) cserébe vállalták hamis tesztek kiállítását.

Forrás: Ripost


Hasonló cikkek