Dúcz József: Az egyedüli bűnöm, hogy a Csallóköz érdekeit védtem

A környezetvédelmi miniszter több millió euró elherdálásával gyanúsította meg a Szlovák Vízgazdálkodási Vállalat (SVP) pozsonyi fióküzemének a volt vezetőjét, Dúcz Józsefet.

Ján Budaj környezetvédelmi miniszter szerint az általa vezetett tárca több gyanús közbeszerzésre bukkant a Szlovák Vízgazdálkodási Vállalatnál és a társaság pozsonyi fióküzemében. A több mint 5,2 millió eurós „veszteséget” Budaj szerint 3 olyan műszaki berendezés vásárlásával halmozták fel, amelyeket a közbeszerzés során elkövetett mulasztások miatt nem tudnak rendeltetésszerűen használni.

“A tárcavezető által jelzett 3, szerinte gyanúsnak nevezett ügyben a kár összege 0 euró. Arról nem is beszélve, hogy az említett 3 ügyből kettőben én személyesen egyáltalán nem vagyok érintve. A mi hatáskörünkbe csak a miniszter úr által említett első eset, a dévényi kőfejtő számára vásárolt kőzúzó beszerzése tartozott.” – nyilatkozta Dúcz.

A tárcavezető szerint a dévényi kőfejtő számára vásárolt zúzó-, osztályozó és rakodógépre kiírt pályázatnál – amelynek a teljes összege meghaladta az 1,75 millió eurót – figyelmen kívül hagyták a kőfejtő által megadott műszaki paramétereket, és olyan gépet vásároltak, amely túl gyenge az adott célra, vagyis gyakorlatilag kihasználatlanul áll.

“A gépeket még nem vették át, és eddig nem volt kifizetve egy árva cent sem, vagyis a tárcavezető teljesen indokolatlanul beszélt több milliós kárról. Ami az úszó kotrógépeket illeti, több millió köbméternyi üledék van ott, amit el kell távolítani. Előttünk azonban 29 évig senki sem gondolt erre, ezért 2016-ban úgy döntöttünk, hogy itt az ideje kitisztítani, ellenkező esetben a Csallóköz ivóvízellátása is veszélybe kerülhet, az üledék ugyanis a környék vízforrásait is eltömítheti. Ehhez kellettek az említett kotrógépek. Sértőnek tartom, hogy ahelyett, hogy dicséretet kapnánk az ivóvízkészlet megmentéséért tett igyekezetünkért, a miniszter dezinformációkkal járat le bennünket.”

A miniszter mostani fellépése szerinte egyfajta politikai bosszúállás. “Ez egy művileg felfújt álbotrány, amiben én teljesen tiszta vagyok. A miniszter úr által elmondottakat színtiszta félrevezetésnek tartom.”

Dúcz kölcsönös megegyezéssel távozott a cégtől. Ebben szerepet játszhatott a nemzetisége is. “Magyar nemzetiségű vagyok, és mindenki jól tudta, hogy elsősorban a Csallóköz érdekeit képviseltem, minél több beruházást áramoltatva ebbe a régióba. Az elődeim közül senki sem gondolt arra, hogy léteznek olyan városok, mint Komárom vagy Párkány. Mi ezzel szemben rendkívül komoly beruházást indítottunk például a dunatőkési ágon, ahol egy 40 millió eurós, uniós pénzekből való beruházásból egy műtárgy megépítését vállaltuk, amely megvédi csaknem az egész Csallóközt az árvíztől. Valakinek valószínűleg nem tetszett, hogy sok pénz ment ezekbe a régiókba, mint ahogy az sem, hogy a magyar kollégáimmal egymás közt magyarul beszéltünk.”

Forrás: ujszo.com


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek