Dühöng Brüsszel, amiért válaszszankciókat hozott Peking

De azért sem örülnek az EU központjában, mert mélyponton vannak a kapcsolatok.

Az Európai Unió hétfőn elfogadott, az ujgur muszlim kisebbséggel szembeni elnyomó bánásmódért felelős magas rangú kínai hivatalnokokkal szemben bevezetett szankcióira adott kínai válaszintézkedések, amelyek szerint Peking uniós diplomatákat és intézményeket sújt megszorító intézkedésekkel, sajnálatosak és elfogadhatatlanok – jelentette ki az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője Brüsszelben hétfőn.

Josep Borrell az uniós tagországok külügyminisztereinek tanácsülését követő sajtótájékoztatón hangsúlyozta: ahelyett, hogy megváltoztatná politikáját és kezelné az Európai Unió jogos aggályait, Kína ismét szemet huny az emberi jogi jogsértések felett. A Peking által bejelentett válaszintézkedések ellenére nem változik az Európai Unió azon szándéka, hogy megvédje az emberi jogokat, és válaszoljon a súlyos jogsértésekre és visszaélésekre – hangsúlyozta Borrell.

Az Európai Unió és Oroszország közötti kapcsolatok mélyponton vannak, jelenleg sok területen súlyosak a nézeteltérések a felek között – jelentette ki Charles Michel, az Európai Unió tagállamainak vezetőit tömörítő Európai Tanács elnöke, Vlagyimir Putyin orosz elnökkel folyatott telefonbeszélgetésében hétfőn.

Az uniós tagállamok vezetőinek csütörtökön kezdődő csúcstalálkozója előtt folytatott telefonbeszélgetés során a Charles Michel által elmondottak leiratát tette közzé az Európai Tanács. Eszerint az Európai Tanács elnöke hangsúlyozta: az EU álláspontja az, hogy az Oroszországgal fennálló kapcsolatok csak akkor javíthatók, ha tartós előrelépés történik olyan kérdésekben, mint a minszki megállapodások végrehajtása, a tagállamok elleni hibrid és kibertámadások leállítása, valamint az emberi jogok tiszteletben tartása.

A tájékoztatás szerint a beszélgetés során felvetődött Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus ügye. Ezzel kapcsolatban Charles Michel megismételte az EU korábbi felszólítását, amely szerint az orosz hatóságoknak szabadon kell engedniük az ellenzéki politikust és átlátható vizsgálatot kell folytatniuk az ellene elkövetett mérgezéses merényletkísérlet feltárására. Michel és Putyin eszmecserét folytatott a koronavírus-járványról, az oltási kampányokról, valamint regionális és globális kérdésekről egyaránt.

Az Európai Unió tagországainak vezetői a csütörtökön kezdődő, kétnapos, videókapcsolaton keresztül tervezett csúcstalálkozójukon a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos válaszintézkedésekről, az egységes piacról, az iparpolitikáról, a digitális átállásról, a gazdaság helyzetéről, a Földközi-tenger keleti térségében kialakult helyzetről, valamint az EU és Oroszország közötti kapcsolatokról tárgyalnak.

Világ tükör | PannonHírnök 

Kövessen minket: Facebook


Jerez J. Gyula

- 20 év média, kisebb szünetekkel - bel- és a világpolitika, kultúra közel és távolabb

Hasonló cikkek