Dupla premier Miskolcon – és még nincs vége

Két bemutatót tartott a múlt héten a Miskolci Nemzeti Színház, de már készül a legújabb produkció.

Petőfi Sándor komikus eposza, A helység kalapácsa a Miskolci Balett előadásában elevenedett meg. Különleges és izgalmas vállalkozás látható mostantól a Kamaraszínházban, ahol a szereplők a tánc mellett beszélnek is. Kokics Péter színművész narrátorként követi a cselekményt a színpadon, és az eredeti szöveggel narrálja az eseményeket. A próbafolyamat során ő volt, aki segítette a táncosokat, hogy a prózai részeket érthetően, a megfelelő hangsúlyokkal tudják elmondani.

A helység kalapácsa című előadás komikus elemekkel, nagy díszletekkel és színes jelmezekkel teli, melyben a humor, a groteszk és a mese elemei keverednek. Erzsók asszonyt, a „szemérmetes” kocsmatulajdonost két táncművész, Mohai Cintia és Szűcs Boglárka alakítja, váltott szereposztásban. Fejenagy, a „helység kalapácsa” szerepében Márton Richárd Jánost láthatja a közönség. Kozma Attila rendező-koreográfus állította színpadra a produkciót, melynek díszletét Juhász Katalin, jelmezeit Bozóki Mara tervezte.

Szőcs Artur rendezésében, Czvikker Lillával a címszerepben látható az Élektra című tragédia. Kovács Dániel Ambrus érdekes és szokatlanul nagyméretű elemekből álló díszletet tervezett a Játékszín – egyébként kicsinek számító – terébe.

Czvikker Lilla (elől) Élektra szerepében (Fotó: Vona Ildikó/ PannonHírnök)

Élektra történetét mindhárom antik tragédiaíró (Aiszkhülosz, Szophoklész, Euripidész) feldolgozta. Élektra a testvérével, Oresztésszel együtt az apjukat, Agamemnónt meggyilkoló anya, Klütaimnésztra halálát kívánja. A most bemutatott produkció arra tesz kísérletet, hogy a három műből egyet szerkesztve a lehető legrészletesebben mesélje el az ismert családi tragédiát.

Bizonyos kellékek (például a LED képernyős televízió), illetve jelmezek segítségével Élektra világa közelebb kerül a mai közönség mindennapjaihoz. A fiatal hősnő olyan körülmények közt él, amit mindenki jól ismer. Míg a tévéből megállás nélkül árad a sok „felépült, megújult, átadták” témájú híradás, addig az emberek koszos ruhában, műanyag kannával a kézben járnak az utcai közkúthoz, ahol döbbenten tapasztalják: „Nincs víz! Pedig úgy volt, hogy ma megadják…”

Élektra súlyos családi terhet cipel, a házassága is boldogtalan, testvérét sem látta évek óta, de vágyik egy jobb életre, amit később sem ízlelhet meg. Komoly mondanivalóval, erős társadalomkritikával bír az előadás, azonban a folyamatosan meglévő feszültséget mindig sikerül egy-egy jókor elhangzó poénnal oldani.  A 14 éven felüliek számára ajánlott produkció főbb szerepeiben Czvikker Lilla (Élektra), Nádasy Erika (Klütaimnésztra), Rózsa Krisztián (Oresztész), Lajos András (Agamemnón) látható.

Jelenet az Élektra előadásból (Fotó: Gálos Mihály Samu/ Miskolci Nemzeti Színház)

Ezzel még nem ért véget a 2021/22-es évad bemutatóinak sora, már zajlanak a következő premier színpadi próbái. Gogol vígjátéka, A revizor Béres Attila rendezésében kerül bemutatásra február végén.

(Kiemelt kép: Éder Vera fotója A helység kalapácsa előadásból)

Amennyiben tetszik a tartalmak sokszínűsége, kérjük támogassa a PannonHírnök szerkesztőinek munkáját és kövessen minket a Facebookon


Vona Ildikó

Híradások, beszámolók művészeti, színházi, zenei eseményekről, valamint interjúk készítése ismert művészekkel.

Hasonló cikkek