Duplája lesz a vezetés közben telefonálásért járó büntetés Szlovákiában

Rendőrségi statisztikák kimutatták, hogy a telefonálás és az abból fakadó figyelmetlenség a leggyakoribb baleseti okok közé tartozik Szlovákiában.

A közlekedési balesetek bekövetkeztének három leggyakoribb oka a sofőri kötelességek megszegése, a sebességkorlát átlépése és a nem megfelelő vezetési stílus. Csak a tavalyi évben 229 ember halt meg az utakon az említett okok miatt.

Mérési adatok szerint az az autó, amely 50 km/h-val halad, három másodperc alatt több mint 40 métert tesz meg, míg öt másodperc alatt 70-et. Ez éppen annyi idő, amit a sofőr a telefonjával tölt.

Egy törvénymódosításnak köszönhetően 50 euróról 100 euróra emelkedik a telefonozásért (tevékenységtől függetlenül, lehet az telefonálás vagy üzenetküldés) járó büntetés. A rendőrség azt is tervezi, hogy az eddiginél is korszerűbb műszereket vásárol a törvényszegők azonosítása érdekében. “A telefon teljeskörű használata tilos. Nem számít, hogy valaki telefonál vagy sms-t küld.” – ismertette a rendőrség munkatársa, Róbert Bozalka.

A második leggyakoribb baleseti ok a megengedett sebesség átlépése. A rendőrség 131 új sebességmérővel “fegyverkezi fel” magát.

A nem megfelelő vezetési stílus leginkább a fiatal, kezdő sofőrökre jellemző. “Ha valaki két alkalommal is súlyosan megszegi az előírásokat vagy átlépi a sebességhatárt, továbbképzésen kell résztvennie. Ez a képzés egy pszichológiai képzést is magába foglal, de ez még nem minden, a szabálysértőnek újra vizsgát kell tennie a rendőrségen” – ismertette Ľuboš Rumanovský, a Közlekedésrendészet igazgatója.

Nyitókép: noviny.sk, bumm.sk, AndroidPortal.sk


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek