Durva szám: 120 ezernél több halott Olaszországban

Ezzel a dél-európai országban a legtöbb a fertőzöttek száma.

Olaszországban meghaladta a 120 ezret a koronavírus-járvány halottainak száma csütörtökön, a vírus okozta betegséget (Covid-19) pedig már több mint négymillióan kapták el tavaly február óta. Nyugat-Európában Olaszországba a legmagasabb a halottak aránya a betegekhez képest a statisztikák szerint. Az Egyesült Királyságban 4,4 millió beteget regisztráltak 104 ezer halottal, Franciaországban több mint 5,6 millió fertőzöttet 104 ezer halottal, Spanyolországban 3,5 millió beteget azonosítottak 78 ezer halottal. Az olasz halottak életkor átlaga továbbra is nyolcvan év fölött van.

Aggodalmat az indiai vírusmutáció esetleges terjedése kelt. Az olasz egészségügyi hatóságok minden eszközzel meg akarják akadályozni a variáns bejutását: az egészségügyi tárca április 25-én lezárta az Indiával, Bangladessel, majd Srí Lankával közvetlen légiforgalmat. A szárazföldi határokon és a kikötőkben is szigorúan ellenőrzik az ázsiai térségből érkezőket, akiket azonnal tesztelnek, és kéthetes karanténban helyeznek el.

A római és milánói repülőtérre azonban érkeznek járatok az Indiából egészségügyi okból vagy munkavégzés miatt Európába visszatérőkkel. A Fiumicino római repülőtérre szerdán éjjel leszállt gépen a 213 utas és tízfős legénység kilenc százaléka bizonyult pozitívnak, és közöttük három úgynevezett szuperterjesztőt is azonosítottak. Az érkezőket elszigetelt útvonalon vezették ki a repülőtérről, és római katonai létesítményekben helyezték el karanténra. Poggyászaikat is fertőtlenítették. Olaszországban a tartományokban élő indiai közösségek tagjait is tesztelik, miután kiderült, hogy az utóbbi hetekben többen is hazautaztak a Gangesz folyónál tartott tömeges zarándoklatra.

Közben San Marino Köztársaság egészségügyi hatóságai közleményben hangsúlyozták, hogy a Szputnyik V orosz vakcinát „teljesen biztonságosnak” tartják. A 33 ezer lakosból eddig több mint 28 ezren részesültek oltásban, és 90 százalékukat orosz oltóanyaggal vakcinázták. Hétfőtől eltörölték a kijárási tilalmat, teljesen megnyitották a vendéglátást.

A miniállam bejelentette, hogy a nem San Marino-i állampolgárokat is beoltja a Szputnyik V-vel: a két adag védőoltásért ötven eurót kérnek. A turisták és a köztársaságban élő külföldiek élhetnek a lehetőséggel. Turisták esetében feltételnek számít, hogy az első és a második dózis között legalább három hét teljen el, és mindkét oltás idején legalább három nap szállást foglaljanak. A védőoltásra nem jelentkezhetnek az olaszok. San Marino közölte, hogy hamarosan oltási igazolványt bocsátanak ki, amelyen azonban nem tüntetik fel, hogy az adott személy milyen oltóanyagban részesült.

Kiemelt kép: koporsók egy bergamói halottasházban 2020-ban.

Világ tükör | PannonHírnök

Kövessen minket: Facebook 


Jerez J. Gyula

- 20 év média, kisebb szünetekkel - bel- és a világpolitika, kultúra közel és távolabb

Hasonló cikkek