E-hulladékgyűjtés zajlott Vásárhelyen

A hétvégén e-lomtalanítási akcióba kezdett a Szeretem Vásárhelyt Egyesület. Ez már a negyedik alkalom volt, de még mindig rengetegen csatlakoztak a kezdeményezéshez, mellyel igyekeznek óvni a környezetet

Az előírásoknak megfelelő konténerekbe gyűjtötték az elektronikai hulladékokat, sérült, már nem használt tévéket, hűtőt és egyéb tárgyakat. A kamionok folyamatosan szállították el az így keletkezett hulladékot a helyszíni előválogatás után. Erre azért volt szükség, mert némelyik e-eszköz veszélyes hulladéknak minősül, tehát nem tárolható akárhogy és akárhol. A szervezők természetesen mindent megtettek az óvintézkedésekért, és a program után semmilyen szemét nem maradt a helyszínen.

Az előző három alkalommal összesen több mint 170 tonna hulladékot szállítottak el. De a mostani gyűjtés is népszerű volt. Ebből arra lehet következtetni, hogy az elektronikai eszközök háztartásbeli utánpótlása folyamatos, és sajnos a mostaniak már nem bírják olyan jól a használatot, mint a régebbiek. Ugyanis hamarabb kerülnek ki a szemétbe. De az ilyen gyűjtések, mint amit a hódmezővásárhelyi egyesület is szervezett, lehetőséget adnak a szakszerű eltárolásra, Emellett pedig óvják a környezetet,  máskülönben ezen eszközök nagy része illegális hulladéklerakóban végezné, vagy olyan helyen, ahol nem tudnák precízen kivonni a forgalomból.

Bár általában van lehetőség arra, hogy egy-egy nagyobb üzletbe visszavigyék a már nem használt e-hulladékot, de ez nincs minden településen kialakulva, vagy nem tudnak róla a helyiek. Ezért hasznosak a helyben megszervezett lomtalanítások.

Szombaton már az első húsz percben ötven hódmezővásárhelyi háztartás adta le a berendezéseit – mondta Juhász Tünde, a Szeretem Vásárhelyt Egyesület egyik alapítója, elnökhelyettese a delmagyar.hu-nak. 

Az ezt követő órákban is sokan jöttek. Akik részt vettek, jó lehetőségnek tartják ezt a fajta gyűjtést. Remélik, hogy legközelebb is lesz. Egyesek pedig úgy vélik, hogy más településeken is szükség volna erre.

Farkas Cs. Tekla


Hasonló cikkek