Ebola: rendkívüli intézkedéseket sürget a WHO

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) pénteken nemzetközi egészségügyi vészhelyzetnek nyilvánította a nyugat-afrikai Ebola-járványt, és rendkívüli intézkedéseket sürgetett a vírus terjedésének megállítására.

Az ENSZ genfi székhelyű szakosított szerve szerint a járvány nemzetközi továbbterjedésének következményei “különösen súlyosak” lehetnek, tekintettel az Ebola-vírus fertőzőképességére. A járványban eddig csaknem ezren haltak meg négy nyugat-afrikai országban. A WHO kétnapos genfi rendkívüli ülése után kiadott közleményében összehangolt nemzetközi akciót sürgetett a járvány megállítására. A WHO hasonló vészhelyzetet hirdetett a 2009-es sertésinfluenza-járvány idején is.

A WHO bizakodó

Margaret

Chan, a WHO igazgatója “a nemzetközi szolidaritásra való felhívásként” értékelte a szervezet közleményét, hozzátéve, hogy a világ sok országában remélhetőleg nem üti fel fejét a járvány. “Az érintett országoknak egyszerűen nincs elég kapacitásuk egy ilyen méretű és összetettségű járványt kezelni. Felszólítom a nemzetközi közösséget, hogy a lehető legsürgősebben nyújtson támogatást” – mondta Chan genfi sajtóértekezletén. A szervezet szerint egyelőre nincs szükség nemzetközi utazási vagy kereskedelmi tilalomra.Fukuda Keidzsi, a WHO egészségbiztonsági vezetője hangsúlyozta, hogy a fertőzött emberekkel szemben alkalmazott megfelelő intézkedésekkel meg lehet állítani a járványt. Ugyanakkor azt is leszögezte, hogy még hónapokba telhet az Ebola megfékezése. “A helyzet valószínűleg romlani fog, mielőtt javulni kezdene. Felkészültünk arra, hogy a járvány még több hónapig súlyos lesz” – mondta Fukuda.

A WHO szerint az Ebola-járvány jelenlegi kitörése a legsúlyosabb, mióta csaknem 40 éve először diagnosztizálták a vírust embereknél. Ez részben annak következménye, hogy az érintett országokban törékeny az egészségügyi rendszer, és hiányoznak az emberi, pénzügyi források és megfelelő eszközök a járvány kezelésére. “A helyzet nagyon súlyos, és eltérő attól, mint amit korábban láttunk. Nagyon sok helyen ütötte fel a fejét és terjed a vírus, egyszerűen több szakemberre van szükség a helyszínen” – mondta Heinz Feldmann, az amerikai vírusos és fertőző betegségek intézetének vezető virológusa.

Nőtt a halálos áldozatok száma

A WHO szerint már 961 ember vesztette életét a márciusban Guineában kezdődött, azóta pedig Nigériára, Sierra Leonéra és Libériára is átterjedt járványban. Az egészségügyi világszervezet legfrissebb adatai szerint csupán az elmúlt két napban 29 áldozatot szedett a halálos vírus. A fertőzöttek száma 68 új megbetegedéssel 1779-re nőtt.  A vírus ellen egyelőre nincs védőoltás, a fertőzött betegek mintegy fele meghal.

Fertőzés gyanúja Görögországban

A görög egészségügyi minisztérium pénteken közölte, hogy egy Nigériából nemrég hazatért, Ebola-gyanús görög beteget vizsgálnak egy athéni kórházban. Egy nappal korábban a görög hatóságok közölték, maláriában szenved az a görög lakos, akiről a tünetei alapján azt feltételezték, elkaphatta az Ebola-vírust.

Készenlét Frankfurtban

A Nigériából a németországi Frankfurt repülőterére érkező utasoknak információs csomagot osztanak ki a hatóságok a betegségről és tüneteiről.

Tonio Borg, az Európai Bizottság egészségpolitikai biztosa pénteken kijelentette, hogy az Európai Unió területein az Ebola-jelentette veszély rendkívül kicsi. “Ennek az az oka, hogy az EU-ba utazók közül viszonylag kevesen fertőződhettek meg az Ebola-vírussal, és amiatt, hogy a betegség csupán a fertőzött testnedveivel való közvetlen kapcsolattal terjed” – magyarázta a biztos. Hozzátette, azt is nagyon fontos figyelembe venni, hogy az európai térségnek nagyon fejlett egészségügyi és betegségmegelőzési rendszere van.

MTI

Related posts:

  1. Meghalt az Ebola ellen küzdő első számú Sierra Leone-i szakorvos Ebola-vírus okozta fertőzésben elhunyt Sierra Leonéban a kór elleni védekezést…
  2. Ebola trial drug given to ‘improving’ US aid workers Two US aid workers who contracted Ebola in Liberia appear…
  3. Merkel új uniós energiapolitikát sürget A német kancellár szerint az orosz gáztól való függőséget csökkentő…

Hasonló Bejegyzések bitosítva a Yet Another Related Posts Plugin segtségével.

Yarpp


Hasonló cikkek