Ebolagyanú egy svéd kórházban

Az uppsalai Enkoping kórházba jelentkezett pénteken egy ebolagyanús beteg, akit a kórházban egyből különválasztottak a többi betegtől és karanténba helyezték. A helyi média szerint a helyzet súlyosságára való tekintettel egy külön, vészhelyzetekre kialakított szobába szállították a beteget, aki pénteken jelentkezett az egészségügyi intézménybe. 

Bővebb tájékoztatást nem adtak az egyetemi kórházba beszállított betegről, így nem tudni, milyen állampolgár és pontosan milyen állapotban van. A nyilatkozó orvosok szerint még péntek éjjel meglehet a vizsgálat eredménye, mely bebizonyíthatja az ebola jelenlétét a szervezetben.

Az ebola a világ egyik legveszélyesebb vírusa, mely a Kongói Demokratikus Köztársaságban található Ebola folyóról kapta a nevét, ahol először okozott járványt 1976-ban. A WHO szerint 50 százalék a túlélés esélye. Utoljára 2013 és 2016 között volt hatalmas ebolajárvány, akkor Guineában, Libériában és Sierra Leonéban végzett 11 ezer emberrel a kór, mely a vadállatokról terjedt rá az emberekre.

A beteg vért hányt, ami az ebola egyik tünete. “A beteg az afrikai Burundiban járt otthon, onnan tért vissza Svédországba három hete” – közölte Mikael Köhler, a kórház vezetőorvosa.

Forrás: 888.hu


Hasonló cikkek