Ecsetnyomon a csend surrogása

„Éberen figyeltem az újat, becsültem az állandót, tanultam a régiektől” – vallja magáról Pataki Ferenc festőművész, akinek Hommage á Barcsay címmel nyílt kiállítása az ÚjMűhely Galériában. A fiatalok iránti figyelemről és a mesterek iránti tiszteletről kérdeztük őt a szentendrei tárlat apropója kapcsán. Interjú.

A kiállítás címe az Ön egyik meghatározó mesterére, Barcsay Jenőre utal, előtte tiszteleg. Milyen jelentősége van az Ön pályafutásában a most nyíló tárlatnak?

Barcsay Jenő a Magyar Képzőművészeti Főiskolán tanította nekünk a tárgyábrázolást és az anatómiát. De mellette több kedves mesterem is volt, mint Bernáth Aurél és Kmetty János is. El lehet képzelni, hogy micsoda megtiszteltetés nekem, hogy most éppen az ő múzeumának falszomszédságában, az ÚjMűhely Galéria kiállító helyiségben mutathatom be festményeimet! Életemnek ebben a szakaszában ez a tárlat egy nagyon fontos állomás. Ahogy Pataki Gábor a kiállítás megnyitójára született tanulmányában írta: a 78 éves mester, azaz jómagam tiszteleg a másik mesternek, vagyis Barcsay Jenőnek, aki idén lenne 118 éves.

Barcsay Jenő mester tanítványaként milyen emlékei vannak módszereiről, melyeket Ön is alkalmazott tanítóként?

Meghatározó volt számomra, amit az emberi test felépítéséről, az arc és a test találkozásáról adott át nekünk. Habár a Képző- és Iparművészeti Gimnáziumban kezdtem meg tanulmányaimat, ahol már alapos képzésben részesültünk, a főiskolán elölről kezdtük az egészet. Az első tárgyábrázolás órán szabadkézi vonallal kockákat rajzoltunk. A világ rendje ugyanis a kockaformára épül, erre tagozódik.

Később, a tanítás során a kockarajzolás nekem is az egyik akcióm lett. Mindez azért nagyon lényeges, mert a világ teljességében a geometria teremt rendet. Ezt felismerni és megtalálni a folyamatos alkotómunka kapcsán lehet. József Attila költészetében is meghatározó a rend fogalma, ő is a rendet kívánta. A legutóbbi munkám, melynek címe Az építmény erre a gondolatkörre reflektál. Átgondolt, mély és kikristályosodott kompozíció ez, akár az egész tárlat.

A teljes interjú ITT olvasható!


Hasonló cikkek