Eddig százezren igényelték a CSOK-ot

Négy éve vezették be a családi otthonteremtési kedvezményt. A 24.hu megtudta, hogy az intézkedés azóta csaknem százezer család igényelte a támogatást, az állam eddig 219 milliárd forintot fizetett ki, s az igénylők közt volt csaknem ötszáz olyan házaspár, amely úgy vette fel a három gyerek után járó 10 millió forintos támogatást, hogy még egy gyerekük sem született.

2015. július 1-je óta lehet igényelni a családi otthonteremtési kedvezményt. A CSOK bevezetése óta eltelt majdnem négy év során valamivel több mint 97 ezer igénylést fogadtak be a bankok, ami 281 milliárd forintnyi támogatási kérelmet jelent – tudta meg a 24.hu.

A Pénzügyminisztérium tájékoztatása szerint a 97 ezer kérelmezőből 85 ezerrel kötöttek már támogatási szerződést, több mint 250 milliárd forint összegben.

Ebből a kifizetett állami támogatások összege meghaladta a 219 milliárd forintot.

Az adatok arra utalnak, hogy míg a támogatás népszerűsége az elmúlt években folyamatosan nőtt, tavaly megtorpant a növekedés.

2015 második felében valamivel több mint 10 ezer kérelmet fogadtak be a pénzintézetek,
2016-ban csaknem 26 ezret,
2017-ben pedig megközelítette a 30 ezret az igénylők száma.

Tavaly körülbelül ugyanennyi, alig kevesebb mint 30 ezer kérelmet adtak be a családok, nagyjából 90 milliárd forint értékben.
A szabályok közt van egy olyan lehetőség is, hogy úgyis felvehető előre a három gyerek után járó, eredetileg 10 millió forintos támogatás, hogy az igénylőknek még egyetlen gyermekük sem született. Ez persze kockázatos, mert nincs garancia a gyerekek születésére.

A Pénzügyminisztérium tájékoztatásából kiderül, hogy akadnak olyan házaspárok, amelyek vállalták a rizikót:

2016. január 1-jétől kezdődően 482 azoknak a házaspároknak száma, amelyek még nem rendelkeztek gyermekkel, de három gyermek megszületését vállalták.

Az a család pedig, amelynek nem sikerül „teljesíteni” a három gyereket, nagyon pórul járhat. Korábban a Bankmonitor járta körbe, mit kockáztatnak: ha nem jön össze a három gyerek – akár válás miatt –, vagy éppen eladná a család az ingatlant, akkor arra számíthatnak, hogy a támogatást teljes egészében, ráadásul a polgári törvénykönyv szerinti késedelmi kamattal kell visszafizetni. A 10 millió forintos CSOK esetén a jegybanki alapkamat ötszöröse a büntetés.

Miközben eddig majdnem százezren igényelték a CSOK-ot, a támogatási lehetőségeket két ütemben is kiterjesztette a kormány. Tavaly októberben derült ki, hogy a CSOK mellett igénybe vehető 10 millió forintos kedvezményes hitelt kétgyermekes családok is igényelhetik, illetve a háromgyerekeseknek ez az összeg 15 millió forintra emelkedik új lakás vásárlása esetén. Aztán Orbán Viktor miniszterelnök idén február eleji évértékelőjén jelentette be, hogy a kormány hétpontos családvédelmi akciótervet dolgozott ki. Ennek részeként a családi otthonteremtési kedvezmény minden korábbinál kedvezőbb feltételekkel lesz elérhető, így bővül a CSOK kedvezményes hitele is, a két- vagy többgyerekesek pedig már használt lakás vásárlására is igénybe vehetik azt. Ugyanakkor szakértők szerint a bejelentés hatására sokan kivárnak majd, az ingatlanpiacon visszaesés várható a következő hónapokban.

Forrás: 24.hu


Hasonló cikkek