Edward Snowden semmire sem ment volna Rubik-kocka nélkül

Más nemzetiségű filmbolondoknak bizonyára más ragadt meg Oliver Stone Snowden című cyberthrillerének első előzeteséből, de engem egy fontos szerepet kapó Rubik-kocka nyűgözött le a legjobban belőle.

Kiderült, hogy az amerikai nemzetbiztonsági hivatal titkos adatainak a kiszivárogtatása nem ment volna a magyar találmány nélkül – legalábbis a film szerint.

A Snowden egy hazáját szolgálni akaró férfi kiábrándulásáról szól: ott vesszük fel majd a fonalat, hogy Edward Snowden katonai karrierje hirtelen véget ér egy baleset miatt, így más módot kell találnia arra, hogy segíthesse az országát. A CIA alkalmazottjaként omlik össze számára a világ, amikor azzal szembesül, hogy a nemzetbiztonsági hivatal konkrétan bárkinek ellenőrizni tudja az e-mailjeit, telefonhívásait.

Mindez simán elmenne egy fikciós, a hetvenes évek paranoiathrillereit követő alkotás történeteként, igazi súlyt attól kap, hogy Snowden egy valós személy, aki a botrány kirobbantása után külföldre menekült, és végül Oroszországban kapott menedékjogot.

Az már most látszik, hogy a film messze túlmutat egy ember élettörténetén: a biztonságunk érdekében elfogadható, hogy az állam korlátozza a szabadságjogainkat? Elfogadható, hogy kénye-kedve szerint lessen be a privát szféránkba? Vagy a szabadságunk a legfontosabb? Ezek olyan kérdések, amik még hosszú évekig terítéken lesznek az európai és a világpolitika alakításakor.

A Snowden-t az érzékeny politikai témákra szakosodott Oliver Stone rendezte, a címszerepet a kiugrott CIA-sra ténylegesen hasonlító Joseph Gordon-Lewitt alakítja, a barátnőjét pedig A beavatott-sorozatból ismert Shailene Woodley formálja meg. További fontos szerepekben Nicolas Cage-et, Zachary Quintót, Tom Wilkinsont, Scott Eastwoodot és Timothy Olyphantot láthatjuk.

A cannes-i fesztiváligazgató, Thierry Fremaux látta, és tetszett neki a film – árulta el a Screen Dailynek, de az amerikai producerek végül nem akarták, hogy Cannes-ban mutassák be a Snowden-t. Az Oscart célozzák meg vele, és későbbi premierben gondolkodnak. Az amerikai mozikban szeptember 16-tól lesz látható.

 

Nyitókép: Illusztráció


Hasonló cikkek