Ég a párizsi Notre_dame

Kigyulladt hétfőn a párizsi Notre-Dame székesegyház. A világhírű épület csúcsa ledőlt, a teteje pedig beomlott, és már egyik harangtornyát is elérték a lángok. Egy katasztrófavédelmi szakértő a BBC-nek azt mondta: nem biztos, hogy el tudják oltani a tüzet. A kereszténység egyik legnagyobb jelképe éppen a nagyhét első napján gyulladt ki. Egyelőre nincs olyan hír, hogy gyújtogatásról lenne szó. 

A tűz pontos okát egyelőre nem tudják a tűzoltók sem, akik folyamatosan dolgoznak az épületben. Az oltás lassúnak és szervezetlennek tűnik kívülről, a tűzoltók pedig már érezhetően elkezdtek magyarázkodni, felkészítve  a közvéleményt a hatalmas pusztulásra.

Egy tűzoltó névtelenül azt mondta, hogy be kellene menni az épületbe, de az emberélet az első, ezért nem kockáztatják a tűzoltók életét. Egy másik tűzoltó pedig azt mondta, hogy “ez egy nagyon nehéz tűz”.

Az első hírek szerint az a legvalószínűbb, hogy a tűz a restaurálási munkálatokhoz felállított állványzaton, a tetőszerkezetnél keletkezett, és onnan terjedt tovább a 850 éves, gótikus épületben. A felső szint ég a leginkább. Gyújtogatásról egyelőre nem szólnak hírek.

Az egyik francia hírtelevíziónak egy tűzoltó szakértő azt mondta, hogy szinte biztos, hogy az épületen belül minden megsemmisült, ami ugyanis kívülről ilyen látványosan ég, ott belül minden elpusztul.

A Le Figaro emlékeztet, hogy Macron elnök kormánya tavaly 2 és félmillió eurót elvont a felújítási munkáktól. A Notre-Dame rektora már akkor jelezte, hogy ez súlyos problémákat okozhat.

Donald Trump amerikai elnök Twitter-bejegyzésében burkoltan bírálta a francia kormányt. Azt írta, szörnyű nézni a pusztító tüzet, tűzoltó repülőgépeket kellene minél gyorsabban bevetni.

Luc-Antoine Lenoir a Figaro újságirója a helyszínen van és arról számolt be, hogy sokan zokognak az utcán, a Notre Dame pusztulását látva.

 


Hasonló cikkek