Ég az első gyertya az adventi koszorún

Bár a koronavírus átalakította az idei ünnepvárást, nem kell teljesen lemondanunk a karácsonyt megelőző kellemes adventi hangulatról.

Hasonlóan a hazai nagyvárosokhoz Miskolc belvárosában is felkapcsolták az ünnepi világítást. Elkészült a Szent István téren az óriási adventi koszorú a köré épített látványelemekkel. Sőt, ezúttal az Avasi kilátó is színes fényfüzéreket kapott, így hatalmas karácsonyfává alakult.

Miskolc adventi villamosa ismét jár (Fotó: Vona Ildikó/ PannonHírnök)

Nemrég még kérdéses volt, hogy a Covid-19 miatt elindulhat-e az ilyenkor szokásos adventi villamos. A miskolciak szavazhattak a témában: legtöbben igennel voksoltak. Advent első vasárnapjától ismét közlekedik a kívül-belül karácsonyi díszbe öltöztetett ünnepi járat, a tervek szerint január 6-ig, vízkeresztig. Azonban járvány-egészségügyi biztonsági okok miatt egyszerre csak 120 fő utazhat rajta. Bárki felszállhat, aki érvényes jeggyel, bérlettel rendelkezik, az utasok létszámát viszont a közlekedési vállalat dolgozói szigorúan és folyamatosan ellenőrzik.

Adventi látványelemek 2020-ban a Szent István téren (Fotó: Vona Ildikó/ PannonHírnök)

Idén le kellett mondaniuk a miskolciaknak az ilyenkor szokásos adventi vásárról, valamint a közös gyertyagyújtásról a Szent István téren. Az adventi gyertyákat most is ünnepélyes keretek között gyújtják meg a történelmi egyházak képviselői, de közönség nem lehet jelen. A Miskolc Televízió élőben közvetíti vasárnaponként az eseményt, Miskolc város vezetősége több fórumon is kérte a helyieket, hogy maradjanak otthon, és tévékészüléken keresztül kövessék a programot.

Szánon érkezik a boldogság (Fotó: Vona Ildikó/ PannonHírnök)

November 29-én Sándorné Povazsanyecz Gyöngyi evangélikus lelkész mondott néhány ünnepi gondolatot, majd meggyújtották a város adventi koszorúján az első gyertyát. A másodikat görögkatolikus, a harmadikat református, a negyediket pedig római katolikus esperes fogja meggyújtani. December 20-án az utolsó adventi gyertya meggyújtásánál Miskolc polgármestere, Veres Pál is jelen lesz.

(A kiemelt kép illusztráció – Fotó: Vona Ildikó/ PannonHírnök 2019)


Vona Ildikó

Híradások, beszámolók művészeti, színházi, zenei eseményekről, valamint interjúk készítése ismert művészekkel.

Hasonló cikkek