Egészen pünkösdig minden étterem és szálloda zárva tart?

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének (MSZÉSZ) elnöke, Flesch Tamás legalábbis így látja abban a körlevélben, amit a szakmai címzetteknek küldött kedden.

A levél eljutott a 24.hu-hoz, de az Index is rákérdezett Flesch úrnál, hogy miért is gondolja így. Válaszában Flesch Tamás elmondta: az általa prognosztizált dátum nem tény, a körülményeket mérlegelve, az oltások ütemét figyelve ma így látják a szövetségnél a helyzetet.

Hozzátette: természetesen az ellenkezőjének drukkolnak, de felelősségünknek érezték, hogy felkészítség tagjaikat a pesszimista forgatókönyvre.

Alább közöljük a teljes levelet:

Tájékoztatjuk Önöket, hogy a kormányzati kommunikáció, és az MTÜ tájékoztatása szerint, a jelenleg érvényben lévő korlátozások valószínűleg Pünkösdig fennmaradnak. Sajnos a járványhelyzet se hazánkban, se Európában nem javult, így a környező országok is folyamatosan hozzák meg a szigorító intézkedéseket. A szállodáknak, éttermeknek, a színházakhoz, mozikhoz, múzeumokhoz, stb. hasonlóan további zárva tartásra kell felkészülniük.

Tudjuk, s jeleztük is a döntéshozóknak, hogy ez, a mostani támogatások emelésével is nagyon nehéz lesz. A zárva tartó szállodák is költségekkel járnak, s a szakképzett munkaerő megtartása is rendkívül költséges. Finanszírozni, több hónapnyi bevétel nélkül: lehetetlen. Az állami támogatásokkal is csak a károk enyhítése a cél, teljes segítséget ezek sem jelentenek. Mindent megteszünk azért, hogy mielőbb nyithassanak a hotelek, de sajnos ez egyértelműen az átoltottság és a napi új esetszám függvénye lesz. Addig pedig tovább tárgyalunk a minél jelentősebb állami segítség érdekében.

A lezárások és az újból bevezetett korlátozások, valamint kijárási tilalmak miatt Magyarországon is szinte megszűnt létezni a turizmus: novemberben a külföldi vendégéjszakák 85, míg a belföldiek 65 százalékkal estek vissza. (Ezek után csoda lenne egy-két százalékos emelkedés decemberre – a szerk.)

A 24.hu tudomása szerint sok címzett emiatt nagyon meghökkent a levél tartalmán, bár korábban több kormánytag arról beszélt: a Brüsszel által jóváhagyott oltások beszerzésének lassúsága miatt elképzelhető, hogy csak szeptemberben tudják feloldani a korlátozásokat.

Frissítés: néhány órával a levél megszületése és elküldése után, kedd kora este a kormány cáfolta, hogy lenne valóságtartalom a pünkösdig tartó zárvatartás mögött. Rémhírnek minősítették ezeket a híreket.

Frissítés 2.: kedd este Flesch Tamás visszavonta közleményét.

Gazdaság | Pannon Hírnök


Jerez J. Gyula

- 20 év média, kisebb szünetekkel - bel- és a világpolitika, kultúra közel és távolabb

Hasonló cikkek