Elfogadta a kórházreformot a szlovák parlament

A 146 kedden jelenlévő képviselő közül 76 elfogadta, 68 ellene szavazott, ketten tartózkodtak. Az első érezhető változások 2024-ben várhatók a szlovákiai egészségügyi intézményekben.

A szlovák egészségügyi minisztérium szerint az elmúlt 17 év legátfogóbb reformja jön. A reformtól azt remélik, hogy alacsonyabb lesz az elkerülhető halálozások aránya, javulnak az egészségügyi dolgozók munkakörülményei, ezáltal csökken az elvándorlás.

A kórházakat 5 kategóriába sorolják Szlovákiában, I.-től V.-ig, az utóbbi jelenti a legjobb ellátást. Az egészségügyi tárca megszabja, hogy melyik kategóriában milyen szintű és jellegű ellátást kell nyújtani, és azt is, hogy mi tartozik a kötelező, a kiegészítő, és a nem kötelező ellátás kategóriájába. Ugyancsak kidolgozzák az ellátás minőségére vonatkozó mutatókat és az időbeni hozzáférést – ez utóbbi nem vonatkozik majd a halaszthatatlan ellátásra és kezelésekre. A kórházi hálózat kialakításánál figyelembe veszik a földrajzi elérhetőséget, a kórház körzetében élők számát, és megszabják a kórházi ágyak minimális számát is.

A törvény szankciókat is tartalmaz. Megszabja az egészségbiztosítók kötelezettségeit is, amelyek kötelesek lesznek minden egyes beteg kezelésének adatait elküldeni a minisztériumnak.

2022. január 1-je és 2030. december 31-e között a kórházi ágyak minimális száma évente nem változhat több mint ezerrel. „A kórházi ágyak számának módosítását össze kell hangolni az ambuláns betegellátás hozzáférhetőségével, és a körzeti kórházban nyújtott ellátási lehetőségekkel” – áll az elfogadott dokumentumban. A kórházak átalakítása így nem érintené az akut betegellátást, amíg nem növelik az ambuláns betegellátás kapacitásait.

Egyetlen kórházat sem zárnak be. A járvány előtt évekig kihasználatlanul álló ágyakat elemzések és adatok alapján úgy alakítják át, hogy más típusú ellátásra legyenek alkalmasak. Ezt sok beteg hiányolja, mert enélkül nehezebben tudnak visszatérni a normális életbe. A minisztérium tájékoztatása szerint az orvosok, az ápolók és a többi egészségügyi dolgozó nagyobb csapatokban fog dolgozni az új eszközökkel, és a reformnak köszönhetően jobb kezelést kaphatnak a betegek.

Minden idők legnagyobb, egymilliárd eurós beruházásáról van szó.

A Szövetség azonban elutasítja a kórházak kaotikus átminősítését. A parlament által elfogadott törvény nem oldja meg a kórházak kapui előtti egészségügyi gondoskodást: a megelőzést, a személyzet hiányát és az ambuláns ellátás megerősítését. Nem csoda, hogy a javaslatra, amely a szakemberek szerint is nélkülözi az átgondolt koncepciót, közel nyolcvanezer polgár határozott nemet mondott” – zárta véleményét a Szövetség.

Forrás: tasr, bumm.sk

Fotó: pixabay.com

Kövessen minket: Facebook


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek