Egy 19 éves lány halálában marasztalták el a losonci kórházat

Az orvosi ellátással kapcsolatos panaszokat vizsgáló Egészségügyi Ellátást Felügyelő Hivatal (ÚDZS) kétszer vizsgálta ugyanazt a tragédiát, egymásnak ellentmondó eredményre jutva. A 19 éves Simona hozzátartozói nem hagyták annyiban a dolgot, másodjára a Hivatal megállapította, korábban hibáztak az ügy felderítésénél, hiszen bizonyítható a kórház felelőssége.

Az igazság és a nekik járó kártérítés helyett azonban csalódniuk kellett. Hiába állapította meg másodjára az illetékes szakhatóság a kórház felelőségét, az ilyen ügyekre kijelölt hároméves határidő lejárta miatt az intézmény már nem vonható anyagi felelősségre.

A szülők kiderítették, nem ez az első eset, hogy a losonci kórház így ússza meg a felelősségrevonást.

Simonánál kamaszkorában diagnosztizálták a sokak életét megkeserítő, de jól kezelhető lisztérzékenységet. 2017-ben aztán kórházi kezelésre szorult, miután az orvosok nyálmirigy-gyulladást állapítottak meg nála. Néhány nap alatt teljesen feldagadt az arca, olyannyira, hogy látását is elvesztette, kiderült, övsömöre van. Miután áthelyezték a kórház fertőző osztályára, Simona szervezete összeomlott, szeptikus sokkal és több szervének leállása mellett szállították át az intenzív osztályra, de az alig 19 éves lány 2017. február 14-én elhunyt.

Simona édesanyja elmondta, lányától el sem tudott búcsúzni, hiszen mire közölték a családdal a halálhírt, Simona már a besztercebányai kórház hullaházában feküdt. A szülők ezt követően fordultak az Egészségügyi Ellátást Felügyelő Hivatalhoz, majd ismeretlen tettes ellen feljelentést is tettek.

A Hivatal besztercebányai részlege vizsgálta az esetet, 2018 januárjára arra jutva, mind a kórház, beleértve annak a három osztálynak a személyzetét, ahol Simona halálát megeleőzően feküdt, mind a lányt ambuláns ellátásban részesítő orvosok legjobb tudásuk szerint jártak el.

Az ismeretlen tettes ellen benyújtott feljelentés után készített szakvélemény azonban mást mutatott.

Az édesanya, Nataša Mináčová 8 hónappal később a szakvélemény birtokában újra az ÚDZS-hez fordult. Panaszát ezúttal nem a besztercebányai, hanem az eperjesi kirendeltség vizsgálta. 11 hónappal később született meg a vizsgálat eredménye, Simona nem kapott megfelelő orvosi ellátást.

Nem egyedei esetről van szó. 2020. januárjában zárult egy hasonló vizsgálat, hasonló eredménnyel. Az alig egyéves Jakub halála kapcsán pontosan ugyanez játszódott le, az első szakvélemény felmentette, a második elmarasztalta az ügyben érintett kórházakat.

Az eperjesi szakhatóság számos ponton elmarasztalta a losonci kórházat. Mint megállapították, nem vették például észre, mennyire alacsony Simona fehérvérsejt-száma, nem követték rendszeres mintavételekkel a lány vérképét, gyógyításába későn vonták be a hematológus és infektológus szakorvosokat is, ráadásul elkéstek a szükséges antibiotikumok beadásával is.

Az Egészségügyi Ellátást Felügyelő Hivatal azzal magyarázta a 2 vizsgálat egymásnak ellentmondó eredményét, hogy mindkét esetben külsős szakértőket is bevontak, akik különböző szakmai tapasztalatokkal bírnak, ezért más következtetésekre jutottak.

Kiderült azonban, hogy a Hivatal már nem tudja megbüntetni a kórházat, habár maguk is azt írják, erre minden okuk megvan, ugyanis lejárt a pénzbüntetés kiszabhatóságának határideje.

Az eljárás során a losonci kórház kétszer is kérte a számára kiszabott határidők meghosszabbítását. Az ÚDZS legfeljebb 9958 eurós kártérítést ítélhetett volna meg a családnak, de mivel az eljárást a határidő lejártával le kellett állítani, még a konkrét összeg sem került megállapításra.

“Itt elvekről van szó, azok felelősségéről, akik hibát követtek el. Az egyetlen gyerekünket semmi nem pótolja.” – nyilatkozta a megtört anya azzal kapcsolatban, hogy az ÚDZS-re benyújtott panaszuk mellett két feljelentésük is függőben van, egy anyagi és egy nem anyagi kártérítsére vonatkozó.

A losonci kórház igazgatója, Július Höffer nem kívánta kommentálni az ügyet.

Forrás: ma7.sk

Fotó: Pixabay.com


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek