Egy autó, amit teljes egészében kenderből gyártottak

Henry Ford használta a kendert először 1941-ben az autóiparban, de még mindig megtalálható ma is több járműben is. Kestrel az első olyan modern autó, amit teljes egészében kenderből gyártottak. Az autót a Kanadai Calgary városában székelő Motive Industries Inc. tervezte.

Az Egyesült Államokkal eltérően, Kanada támogatja a kendertermesztést, és invesztál is ebbe az iparágba. A Kestrel egy háromajtós ferdehátú, amit akkumulátorok táplálnak energiával. A fő ok amiért a kendert használták a karosszéria előállítására az, hogy a kender és egy polimer alapú ragasztóanyagból olyan kompozit állítható elő ami olyan erős mint az üvegszálas műanyag, de mégis hihetetlenül könnyű – nyilatkozta Nathan Armstrong a Motive Industries igazgatója a Popular Science magazinnak.

A mindösszesen 1134 kilogrammos karosszériájával a Kestrelnek sokkal jobb a fogyasztása, mint más elektromos autónak.

Más elektromos járművekkel ellentétben a Motive által tervezett autó kizárólag csak elektromos energiára támaszkodik. A 16KWh Lithium-ion akkumulátornak köszönhetően a Kestrel 160 km-t tehet meg egyetlen feltöltéssel, mindezt 90-130 km/h sebesség mellett.

A Motive Industries három évig tartott kísérletezése felkeltette olyan távoli országok érdeklődését is, mint India. A cég az autó megjelenését a 2012-es esztendőre tervezte, de sajnálatos módón több késés miatt is halasztani kellett. A Kestrel, ez a gazdaságos és környezetbarát autó iránt, az érdeklődés már most nagyon nagy.


Hasonló cikkek