A zsidó közösségek életminősége Magyarországon és Olaszországban a legjobb

Egy, az Európai Zsidó Szövetség (EJA) Budapesten tarott éves konferenciáján, hétfőn bemutatott kutatás szerint Európán belül Magyarországon és Olaszországban a legjobb a zsidó közösségek életminősége.

    Az EJA és a londoni székhelyű British Institute of Jewish Policy Research intézet tanulmánya az elmúlt években készült felméréseket súlyozva az alábbi sorrendet állította fel a zsidók életminőségéről: Magyarországonés Olaszországban a legjobb, őket követi Dánia, az Egyesült Királyság, Ausztria, Hollandia, Németország, Svédország, Spanyolország, Franciaország, Lengyelország és Belgium.

    Menachem Margolin rabbi, az Európai Zsidó Szövetség (EJA) elnöke elmondta, a kutatás szerint a zsidóság biztonságérzete Dániában a legnagyobb, ezt követi Magyarország, Olaszország és Ausztria. Ezzel szemben Lengyelországban, Németországban, Belgiumban és Franciaországban a zsidók sokkal kevésbé érzik magukat biztonságban.

    Kitért arra is: az európai kormányok zsidóságot támogató lépései alapján Németország, Ausztria, Franciaország és Hollandia végeztek az élen a rangsorban, míg Lengyelország, Dánia, Spanyolország és Belgium kevesebbet tett a zsidó közösségért.

   Hozzátette: a tanulmány célja nem az, hogy vitába szálljon egyik vagy másik kormánnyal, hanem hogy létrehozzanak egy közös eszközkészletet a zsidóság életminőségének tudományos összehasonlítására, és a kormányok lássák, milyen intézkedéseket kell tenniük.

    Az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség – Magyar Zsidó Szövetség összegzése szerint a tanulmány figyelembe veszi a korábbi felméréseket a zsidóság biztonságérzetéről, a zsidókat ért támadásokat és a zsidósággal szembeni ellenérzést mutató adatokat is.

   A jelentés az európai zsidók biztonságérzetét, az antiszemita attitűdöket és az európai kormányok antiszemitizmus ellen, a zsidó közösség biztonságáért és a vallásszabadságért tett lépéseit vizsgálta, valamint azt is, hogyan szavaz az adott ország Izraelt érintő kérdésekben a nemzetközi fórumokon.

    A közül a 12 ország közül, ahol a legtöbb zsidó él Európában, a zsidók Dániában és Magyarországon érzik magukat leginkább biztonságban, és Magyarországon érte a zsidókat a legkevesebb antiszemita támadás.

    A tanulmány szerint Franciaországban érzik a legkevésbé biztonságban magukat a zsidók, ugyanakkor Franciaországban megtették a legszükségesebb lépéseket, hogy fennmaradjon a zsidó közösség, így pozitív elmozdulás várható.

    A jelentés szerint Belgium az az ország, amely a legkevesebb intézkedést teszi a zsidók életének támogatására. Köves Slomó, az EMIH – Magyar Zsidó Szövetség vezető rabbijának értékelése szerint a tanulmány egyedülállóan integrálja azokat az adatokat, amelyek nemcsak az antiszemitizmus, hanem a zsidók ellen irányuló erőszak mértékét is mutatják.

    Az elmúlt években a magyar zsidók azt érezték, hogy javult a közbiztonság helyzete, és – mint mondta – örömteli, hogy az EJA  jelentése is ezt erősíti meg.

Amennyiben tetszik a tartalmak, tudósítások, hírcikkek sokszínűsége, kérjük szánjon még ránk pár percet támogassa a PannonHírnök szerkesztőinek munkáját és kövessen minket a Facebookon!


Hasonló cikkek