Egy év alatt 850 páciensen segítettek a komáromi onkológiai központban

A komáromi onkológiai központban a beüzemelése óta eltelt egy évben 850 páciensen segítettek. A központot a Szlovákiában és Csehországban is egyedinek számító, Halcyon típusú lineáris gyorsítóval, valamint a hozzá tartozó CT-szimulátorral szerelték fel. A Halcyon lineáris gyorsítóval az egészséges szöveteket nem éri sugárzás.

A berendezéssel eddig mintegy 17 600 sugárkezelést hajtottak végre.Legfőbb előnye a gyorsaság és a sugárkezelés pontossága. A páciens az eddiginél kisebb sugárdózist kap. Csak a szükséges területet sugározzuk be.“ – részletezte Pavel Demeter, a komáromi kórház onkológiai osztályának főorvosa, aki szerint a berendezés felülmúlta a várakozásokat.

Demeter elmondása szerint az eddigi csúcsteljesítmény 106 páciens sugárkezelése volt egyetlen nap leforgása alatt. Jelenleg átlagosan 90 pácienst látnak el naponta. Hozzátette: az onkológiai központban szinte egyáltalán nincs várakozási idő, a kezelést általában a páciens első látogatása utáni 14 napon belül megkezdik. A berendezés csaknem az összes daganatos megbetegedést képes gyógyítani.

Szlovákiában évente csaknem 23 ezerrel nő a rákos betegek száma. A komáromi kórházban a legmodernebb lineáris gyorsítóval kezelik a pácienseket, akik az egész országból érkeznek, a legtöbben az Érsekújvári-, A Nyitrai- és a Pozsonyi járásból. A leggyakrabban kezelt daganatos megbetegedések a mell-, végbél-, tüdő-, prosztata és gégerák. „Minden nap négy-hat új pácienst látunk el, havonta 75-90 új beteg érkezik. 25 és 90 éves páciensünk is van.“ – közölte Demeter.

A komáromi kórházban tavaly decemberben helyezték üzembe a sugárterápiás osztály felújított részlegét, amely az épülőfélben lévő komplex onkológiai központ részét fogja képezni. Az átépítés költségei elérték a 4 millió eurót. Becslések szerint a projekt megvalósítására szánt befektetés összege 2022-ig meghaladhatja a 20 millió eurót. A központ mintegy 500 000 pácienst fog kiszolgálni, akiket elsősorban Dél- és Közép-Szlovákiából várnak.

Forrás: bumm.sk, tasr


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek