Egy év három hónap börtönbüntetésre ítéltek egy férfit Horvátországban, mert újságírókra támadt

Egy év három hónap börtönbüntetésre ítélte a horvát bíróság azt a férfit, aki tavaly újságírókra támadt egy forgatáson – közölte a helyi sajtó hétfőn.

    A Nova TV horvát kereskedelmi televízió Provjereno (Ellenőrizve) című magazinműsorának munkatársai egy nőről forgattak riportot, aki idős férfiaktól csalta el vagyonukat, amikor megjelent a nő testvére és rátámadt az újságírókra. A riportert belökte az árokba, majd azzal fenyegetőzött, hogy mindenkit megöl, és az operatőr kameráját is megpróbálta összetörni.

Az agresszív férfi hét hónap börtönt kapott fenyegetésért, valamint kilenc hónap börtönt súlyos testi sértésért. A nő, akiről a riport készült, egy fém csővel ütlegelte a stáb tagjait, őt 30 nap elzárásra ítélte a bíróság a közbiztonság és a köznyugalom megzavarásáért.

Az esetet elítélte a Horvát Újságírók Szövetsége (HND) is.

Horvátországban egyre több újságírót ér atrocitás és halálos fenyegetés munkája miatt. Nemrég Harlem Désir, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) médiaszabadság-képviselője arra kérte a horvát kormányt, hogy mielőbb tegyenek meg mindent annak érdekében, hogy megszűnjenek a fenyegetések és az újságírók biztonságos körülmények között tudják végezni a munkájukat.

A képviselő elítélte az újságírók megfélemlítését, különösen azokat az eseteket, amelyek az elhallgattatásukra irányultak.

A fent említett esetet felkerült a média szabadságáért és az újságírók biztonságáért című regionális felületre (http://safejournalists.net/), amelyen az újságírók elleni támadásokat jegyzik a Nyugat-Balkánon. 2016 januárja óta, amióta működik a honlap, Szarajevóban 100, Pristinában 73, Szkopjében 49, Podgoricában 29 és Belgrádban 138 újságírót támadtak vagy fenyegettek meg.


Hasonló cikkek