Egy éve önálló az Ukrán Pravoszláv Egyház

I. Bartolomaiosz konstantinápolyi ökumenikus pátriárka 2019. január 5-én írta alá Isztambulban azt a dokumentumot (Tomosz), amellyel hivatalosan elismerte az önálló, autokefál ukrán ortodox egyházat, szentesítve annak elszakadását az orosz ortodox egyháztól, amellyel 1686 óta egységben volt.

Az orosz ortodox egyház első reagálásában elhatárolódott az eseménytől, élesen bírálta az ökumenikus pátriárkát, s azóta sem ismeri el az Ukrán Pravoszláv Egyház önállóságát.

A függetlenné válás évfordulóján Epifanyij, Kijev és egész Ukrajna metropolitája üzenetet küldött, melyben egységre szólította az ukrán ortodox híveket.

„…a Tomosz elnyerését Ukrajna függetlenségének kikiáltásához lehet hasonlítani. Egy évvel ezelőtt megkaptuk az oly régen várt lelki függetlenséget! határtalanul hálásak vagyunk Istennek mindezért: azért hogy megáldotta az ukrán népet, szabadságot adott, áldását adta az önálló államra és az autokefál Ukrán Pravoszláv Egyházra” – áll az üzenetben.

Karácsony előtt (az ortodoxok január 7-án ünneplik Krisztus születését) a metropolita ismét felvetette, hogy az egyház térjen át a Julián-naptárról a Gergely- naptárra, így Ukrajnában a karácsonyt együtt ünnepelhetnék a nyugati világgal. Nyilvánvaló hogy ezt a törekvést is a Moszkvától való elhatárolód motiválja. Ám, mint Epifanyij nemrég megjegyezte, a kérdés egyelőre lekerül a napirendről, mivel a hívek többsége idegenkedik a változtatástól.

Hori


Hasonló cikkek