Egy évre visszatér Bécsbe a Hölgy legyezővel

Amerikából került vissza Bécsbe az osztrák Mona Lisa.

Amikor Klimt 1918-ban meghalt, állvány még mindig ott állt a mezítelen vállú, kimonót viselő hölgy képe. A festményt a saját ipari céggel rendelkező Böhler család szerezte meg Gustav Nebehay, műkereskedőn keresztül. A Hölgy a legyezővel,  az 1920-as években volt utoljára látható Bécsben, amikor Erwin Böhler bemutatta azt.  Az 1950-es években Leopold Rudolf osztrák műgyűjtő vásárolta meg a családtól, ő azonban – mint ahogyan azt később özvegye megerősítette – adósságainak rendezésére, egy bécsi dealeren keresztül eladta.

A festmény ezután legközelebb 1994-ben New Yorkban bukkant fel, a Sotheby’s aukcióján. Ez időben a hatóságok nyomozást indítottak, mivel a műtárgy feltételezhetően hamis export útján került a tengerentúlra. A  nyomozás végül megoldatlanul zárult le, mivel a bűnösök kilétét nem lehetett lekövetni. A Hölgy legyezővel, ez év márciusától 2022. februárjáig, a Belvederében megrendezett Klimt kiállításnak lesz fő attrakciója. A tárlatot időben két részre osztják, az első részben a festmény Klimt további befejezetlen munkáival együtt lesz kiállítva. Majd az októberben nyíló második rész, tematikájában Japán és Kína,  Klimt késői festészetére vetett hatását járja körbe.

A festményen szereplő nő, egy gyönyörű, bölcs, mégis kissé távolságtartó hölgy benyomását kelti. Mindezeket a nő alig észrevehető mosolya foglalja önmagába. De mégis ki lehet a megörökített hölgy? Annyi biztos, hogy nem az akkori bécsi elitkör egyik híres arca, akiket a korabeli neves festők előszeretettel lefestettek. Vélhetően Klimt egyik modelljéről lehet szó, aki több festményéhez is pózt állt. A nem teljesen befejezett festmény rendkívül hatásos vibráló színeinek köszönhetően.

Markus Fellinger kurátor szerint hasonlóság vélhető fel a modell csábító póza, ízléses meztelensége között, és a leplezetlen erotikát sugalló Judit (Judit Holofernész fejével) között. Azonban megjegyzi a Hölgy legyezővel, már egy elmozdulás Klimt művészetében az expresszionizmus irányába. Ahhoz a festményt ennyi idő után bemutathassák az  osztrák kormány vállalja érte a felelősséget, illetve garantálja, hogy a kiállítás befejeztével a festmény visszakerül külföldi tulajdonosához.

Kultúra | Pannonhírnök

Kövessen minket: Facebook


Hasonló cikkek