Egy ilyen emlékmű avatásán nincs helye szlovák politikusnak…

Nem csak emlékezetpolitikai és kulturális, de mint utóbb kiderült, aktuálpolitikai szempontból is az elmúlt hetek egyik legfontosabb eseménye volt a Somorjáról kitelepített felvidéki magyarok emlékművének átadása. Az avatásra ellátogató Kövér László házelnök ünnepi beszéde több, soviniszta húrokat pengető szlovák politikusnál kiverte a biztosítékot, közülük a szlovák diplomácia vezetője, Ivan Korčok fogalmazott a legélesebben. Az emlékmű körül kreált botránnyal kapcsolatban Méry Jánost, Somorja város önkormányzati képviselőjét, a helyi Via Nova oszlopos tagja válaszolt.

Több mint egy hete, hogy átadták Somorján a kitelepített magyarok emlékművét. A szlovák külügy pedig ahelyett, hogy végre szembenézne a történelmi tényekkel, bocsánatot kérne a felvidéki magyarság megalázásáért és kezdene valamit a Beneši-dekrétumok okozta áldatlan állapotokkal, inkább Kövér László házelnök úr beszédével foglalkozik. Abban a beszédben nem volt semmi hazug vagy botrányos, nonszensz, hogy Korčok ezen felháborodik.

„A Somorjáról Kitelepített Magyarok Emlékművének megvalósításán a Via Nova 2016 vége óta dolgozik. Az emlékmű körüli területet megyei támogatással Somorja város tette rendbe, a területet a Via Nova bérli, 3 év múlva a városra száll, az önkormányzat tartja majd karban. Az emlékmű elkészültét több magánszemély, civil szervezet és politikus támogatta, amely ugyan elsősorban a Somorjáról elvitt magyar családok tragédiájára hivatott emlékeztetni, de ez a szoborcsoport azoké is, akik olyan településen élnek, ahol jelenleg még nincs hasonló emlékmű és a demográfiai hanyatlásunk miatt talán soha nem is lesz.”

A Lipcsey György szobrászművész készítette alkotás a kitelepítés mozzanatait hivatott jelképezni.

„Az én magánvéleményem, hogy egyetlen magyar szervezésű rendezvényre se hívjanak meg a szlovák politikusok közül senkit. Akinek kellett, megkapta a meghívóját, akire vártunk vagy számítottunk az eljött. Meghívtuk Somorja polgárait, az összes képviselőt, az összes támogatót és Nagyszombat megye alelnökét is. Korčok miniszter senkinek nem hiányzott! Kövér Lászlót azért hívtuk meg, mert tiszteljük. Az átadón elmondott beszéde tökéletesen kifejezte azt, amit mi, Via Novások az emlékműről, a történelemről vagy akár a magyar-szlovák viszonyról gondolunk. Szerintem botránynak túlzás emlegetni ezt az egészet. Ez nem botrány volt, ez hiszti!”

Korčok megnyilvánulása pedig Méry szerint tipikus! „A békés együttélés a szlovák politikai elit számára azt jelenti, mi felvidéki magyarok maradjunk szépen csendben, felejtsük el a múltat, nyeljük le, hogy még mindig a megerősített beneši elvek szerint tekintenek ránk. Micsoda dolog az, hogy Korčok azt kifogásolja, hogy mi csendben megemlékezünk a saját tragédiánkról. Nem követeltünk semmit, pedig ideje lenne! Csendben, méltósággal emlékezünk! Mi lenne, ha követelnénk?! Jellemző Korčok kisebbségi komplexusára, hogy posztjában “leckét” meg “üzengetést” emleget.” Mindeközben egyik írásában sem fejti ki, mi baj volt a házelnök úr beszédével. A szlovák külügyminiszter szerint a magyar fél nem tájékoztatta a tárcát Kövér László érkezéséről, ami szerintük egy udvariatlan diplomáciai gesztus. „Tudom fejből annak a jegyzéknek a hivatalos számát, amelyben a magyar diplomácia jelezte a szlovák kormánynak Kövér László érkezését. A szlovák külügyminiszter tudatosan ferdíti a valóságot, mert nem bírja elviselni, hogy az egyik legfőbb magyar közjogi méltóság Felvidékre látogatott.” Azt is kifogásolta, hogy a kisebbségi magyarok Felvidéknek hívják Szlovákiát.

És hogy mi az emlékmű legfontosabb üzenete? „Nem felejtünk! Ebben az egy rövid mondatban összefoglalható a lényeg! Azért állítottuk az emlékművet, hogy megüzenjük a nagyvilágnak, nem felejtjük el a szüleinket, nagyszüleinket, dédszüleinket ért megaláztatást és tragédiát. Ha tetszik a szlovákságnak, ha nem…”

Forrás: tasr, parameter.sk

Fotó: Felvidék.ma/Hideghéthy Adrián


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek