Egy izraeli cég azt állítja, megtalálta a rák ellenszerét

Egy izraeli biotechnológiai cég azt állítja, hogy megtalálta a rák ellenszerét, és egy éven belül már sikerrel kezelhetik vele a betegeket

– írta a Jerusalem Post napilap. Sokan kétkedve fogadták a bejelentést, hiszen a készítményt embereken még nem próbálták ki.

Szenzációs bejelentéssel robbant be a világsajtóba az Accelerated Evolution Biotechnologies (AEBi) izraeli cég, amely startup vállalkozásként indult az ezredfordulón. Állításuk szerint 100 százalékos hatékonysággal gyógyíthatják saját készítményükkel a rákbetegeket.

Erre a hírre sokan felkapták a fejüket, hiszen évente csaknem 18 millió beteget diagnosztizálnak rákkal, amely a szív- és érrendszeri betegségek után a második leggyakoribb halálozási ok a világon.

Készítményünk már az első naptól kezdve hatékony lesz, a terápia néhány hétig tart és jóval kevesebb mellékhatással jár” – nyilatkozta a gyógyszercég igazgatóságának elnöke, Dan Aridor a lapnak.

A szóban forgó gyógyszer neve MuTaTo (multi-target toxin, azaz többcélú hatóanyag) – írja a The Jerusalem Post. Úgy működik, mint egy antibiotikum – állítja a kutatócsoport. Szemben más készítményükkel az AEBi szere három receptort támad meg, és így a mutációkkal szemben is hatékony lesz.

A tudományos életben többen is bírálják a szenzációszámba menő bejelentést.

A Times of Israel azt írja, hogy nem tudni, hogy mire alapozza az AEBi az állításait, ugyanis eddig csak egereken végeztek vizsgálatokat, és klinikai adatok nem állnak rendelkezése, amelyek azt mutatnák, hogy a készítmény hatásos lehet embereken.

A cég vezérigazgatója Ilan Morad azt állította, hogy azért nem publikálták a kutatási eredményeiket tudományos folyóiratokban, mert ezt „nem engedhették meg maguknak”, de a klinikai vizsgálatok előtti tesztek nagyon ígéretesek. „Még hosszú utat kell megtennünk, de úgy gondoljuk, hogy minden rákbetegség gyógyítására alkalmas lesz a készítményünk, minimális mellékhatásokkal” – fogalmazott.

Szakértők arra is felhívták a figyelmet, hogy még ha sikeresek is az előzetes vizsgálatok, a gyógyszer törzskönyveztetése hosszú folyamat. A gyógyszer hatásainak és mellékhatásainak vizsgálatát három fázisban is végre kell hajtani embereken laboratóriumi körülmények között. Így még éveket kell várni, mire a rákellenes gyógyszer a forgalomba kerülhet.

Forrás: Jerusalem Post


Hasonló cikkek