Egy lépéssel közelebb a Szövetséghez

A Híd Országos Tanácsa és az Összefogás közgyűlése változatlan formában jóváhagyta a létrejövő közös magyar párt megalakulásához szükséges alapszabály-tervezetet. A Híd a koronavírus-járvány, a helyreállítási alap, a nemzetiségi politika kapcsán is határozatot fogadott el.

„A Híd párt üdvözli az MKP-nak és az Összefogásnak az egyesülő Szövetség pártra vonatkozó döntéseit. A Híd Országos Tanácsa jóváhagyta a tárgyaló delegációk által elfogadott dokumentumokat (Alapelvek, Alapvető célkitűzéseit, Konkrét célkitűzések, Alapszabály), és kész egyesülni ezekkel a pártokkal. Fontosnak tartjuk, hogy ezek a dokumentumok képezzék az egyesülési folyamat végleges alapját, és hogy az egyesülés előtt újabb politikai célok ne kerüljenek az asztalra, mert azok miatt az egész folyamat zátonyra futhat. Célunk, hogy a Szövetség olyan gyűjtőpárt legyen, amely sokszínűségével, jó programjával, átgondolt stratégiájával visszanyeri a választók bizalmát, tekintet nélkül arra, milyen nemzetiségűek” – áll az OT által elfogadott határozatban.

„Ebben a szakaszban mi nem szabunk további követelményeket, mert úgy gondoljuk, az eddig elért megegyezést éppen ezek törhetik derékba. A lezáratlan kérdések tisztázására elegendő időnk lesz a Szövetség hivatalos létrehozása után is” – mondta Sólymos.

Az MKP Országos Tanácsa a múlt héten a közös megegyezéssel ellentétben, módosítva fogadta el az alapszabály-javaslatot, amelyet a három párt az utóbbi hónapokban megtárgyalt egymással. Az MKP legújabb javaslatában kiköti, hogy a magyar színeknek szerepelnie kell a Szövetség logójában, illetve azt is, hogy a tárgyalásoknak elsősorban magyar nyelven kell zajlaniuk. Ezen felül megváltoztatnák az alelnök szerepét is az új párton belül. „Több száz órát tárgyaltunk, ha valaki most ebbe megpróbál belecsempészni olyan dolgokat, amelyekről már beszéltünk, az szerintem nem a járható út” – mondta Sólymos László pártelnök.

Az Összefogás közgyűlése múlt héten szintén változtatás nélkül fogadta el a megalakulóban lévő Szövetség hárompárti tárgyalások eredményeként létrejött alapszabály-tervezetét. „A közös alapszabály súlyos kompromisszumok árán jött létre, része az MKP vezetősége kérésére az alapszervezetek kikényszerített egyesítése, ami helyi szinten mindhárom oldalról érthető nemtetszést váltott ki. A több száz órányi tárgyalások eredményét új, a többi partner érdekeivel szembemenő követeléssel az Összefogás nem fogja veszélyeztetni” – derült ki az Összefogás tájékoztatásából.

A pártelnök hangsúlyozta, ha a kormány képtelen előrelépést tenni, akkor legalább tartsa tiszteletben a kisebbségi jogok területén elért status quot. A helyreállítási tervvel kapcsolatban felhívták a kormány figyelmét, hogy az egészségügyi reformra elkülönített egy milliárd eurós összeg befektetése során ne feledkezzen meg Szlovákia déli és keleti régióiról sem.

Külhon | Pannon Hírnök

Kövessen minket: Facebook

Forrás: ujszo.com

Fotó: Somogyi Tibor


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek