Egy minisztériumon múlhat a szlovák kormányválság megoldása

Két újabb SaS-es miniszter jelentette be a lemondását szerdán – miközben a kormányválság még napokig elhúzódhat, és egyáltalán nem biztos a végkimenetele.

Az új, korrupció elleni harcért felelős miniszterelnök-helyettesi poszt ötletét Igor Matovič dobta be – mert a kormányból nem távozna. Ezzel a poszttal ugyanakkor elsősorban az SaS-nek van gondja. Richard Sulík, az SaS elnöke a Denník N-nek a minap azt mondta, nem tartja túl nagy változásnak, ha Matovič kormányfőből helyettes lesz, miközben a miniszterelnöki posztot legközelebbi embere tölti be – a legesélyesebb erre jelenleg Eduard Heger pénzügyminiszter. Az SaS-nek ráadásul az sem tetszik, hogy a már így is 16 fős kormány 17 tagú lenne.

Branislav Gröhling oktatásügyi miniszter egy sajtótájékoztatón közölte, lemond annak érdekében, hogy megoldódjon a kormányválság. Gröhling ugyanakkor nem zárta ki, hogy visszatér az átalakított kormányba. Lemondott posztjáról Ivan Korčok külügyminiszter is, aki szerdán Brüsszelben tárgyalt. A tárca irányításával ideiglenesen Jaroslav Naď (OĽaNO) védelmi minisztert bízzák meg.

A személycseréken kívül az OĽaNO ráadásul azt is követeli, hogy az SaS adjon fel egy minisztériumot a három saját tárcájából. A plusztárcát ugyanis az SaS a jó viszony érdekében kapta meg. Richard Sulík ugyanakkor azt mondja, hogy ha Igor Matovič maradna a kormányban, akkor neki sincs oka kimaradni – és kéri vissza a gazdasági minisztériumot. „Plusz-mínusz egy miniszteri széken nem múlhat Szlovákia sorsa. A koalíció stabilitása sem állhat vagy bukhat azon, hogy ki lesz a kormányban, és ott lehet-e az egyik, ha nem lesz ott a másik. Ezek felesleges játékok, az ország sorsát kockáztatják” – mondta Veronika Remišová, a Za ľudí elnöke.

A köztársasági elnök nem örül a helyzetnek, melyben a kormány legjobb miniszterei távoznak. Hangsúlyozta, hogy ideje előrelépni, és megoldani a kormányválságot. „Csaknem a miniszterek fele már nem része a kormánynak. Sok ultimátum született, a helyzet viszonylag egyértelmű.” – mondta Čaputová, aki kedden lemondásra szólította fel Igor Matovič kormányfőt.

Eduard Heger szerint a válság megoldásához idő kell. „Négy gyermek apjaként megtanultam, hogy a türelem és a megfontoltság a legfontosabb a jó döntésekhez. Ha pánikban hozunk döntést, az többnyire nem végződik jól” – jelentette ki. Veronika Remišová miniszterelnök- helyettes viszont azt mondta, amennyiben a hétvégéig nem születik döntés, ő maga is lemond. Boris Kollár, a Sme rodina elnöke pedig a jövő hét végéig adott időt a feleknek, hogy jussanak dűlőre – ellenkező esetben nem zárta ki pártja távozását, és az előrehozott választást.

Kövessen minket: Facebook

V4 Panoráma | Pannon Hírnök

Forrás: TASR, Denník N, ujszo.com


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek