Egy művészeti akció során 32 tonna répát borítottak a földre

Igencsak különös eseménynek lehettek szemtanúi a londoni Goldsmith Egyetem diákjai, miután egy teherautó 32 tonnányi répát borított az egyetem előtti térre. Többen is valamilyen tréfának fogták fel a dolgot, ám mint kiderült a tett Rafael Pérez Evans művészeti akciója, amely az egyetem diploma projektjeit bemutató show egyik része.

A hallgató munkájában a városi élet feszültségére és a vidéki lét összetettségére utal. Grounding című munkája a gazdálkodók tüntetés során használt azon mozzanatára reflektál, amikor az árut a földre borítják, hogy ezzel tegyék jelképesen láthatóvá leértékelt munkájukat mind a fogyasztók mind pedig a közömbös kormányzati szervek felé.

A művész honlapján olvasható közlemény szerint, a répák mind olyanok voltak, amelyeket az Egyesült Királyság élelmiszer forgalmazói alkalmatlannak tartottak értékesítésre. 2018-ban az Edinburgh-i Egyetem tanulmánya szerint minden évben mintegy 50 tonna termesztett terméket, vagy is az összes termelt áru egyharmadát vetik el, mivel túlságosan csúnyának tartják az értékesítéshez. A termelők azonban így többlettermelésre kényszerülnek, hogy az elveszett hiányt pótolni tudják.

A Goldsmith Egyetem legfőképpen a konceptualista beállítódásáról híres, a 80-as 90-es években innen indította pályáját a Fiatal Brit Művészek (Young Brithish Artists) csoport egyik legismertebb alakja, a bizarr ready-made alkotásairól híres Damien Hirst is.

 

Forrás: Artnews


Hasonló cikkek