Egy nap a körgyűrűn

A Budapestet jóformán körülölelő, hivatalosan autóút besorolású aszfaltkarimának saját rendőrsége, autópálya-alosztálya van.

Két bázis felel az M0-s gyűrű rendjéért, egy szikrázó téli napon a déli véget látogattuk meg.

A gyorsforgalmi út jelenlegi hossza 2013-ban alakult ki. Több évtizedre visszatekintő koncepció a fővárosba sugár­irányban befutó autópályák összefogása.

– A hetvenes évektől ezt az összekapcsoló körgyűrűt egyértelműen a főváros közigazgatási határán kívül képzelték el a fejlesztési szakemberek – kezdi Pintér Lajos alezredes, a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság szigetszentmiklósi autópálya-alosztályának parancsnoka. – A körgyűrű összeköti és hálózattá szervezi a gyorsforgalmi utakat, elosztó szerepében így tehermentesíti a főváros sűrűn lakott, belső területeit az átmenő forgalomtól. A mi, „déli” szektorunk a budaörsi 0-s kilométertől az M5-ös 30 800-as kilométerszelvényéig tart. Egy 1977-es tanulmány 36–58 ezer járműre becsülte a déli szektor 2010-es napi forgalmát, ehhez képest csúcsidőszakban, jellemzően nyáron vagy ünnepek táján, 24 óra alatt 140 ezer áthaladó egységet is regisztráltunk már. Egyértelmű az autóút leterheltsége, amin folyamatos bővítésekkel igyekeznek enyhíteni.

A majdani ideális állapot eléréséhez vezető fejlesztések időtartama alatt azonban sávszűkítéseket kell alkalmazni.

A teljes cikk ITT olvasható.


Hasonló cikkek