Egy nappal előbbre hozták a Junckerről való szavazást

Egy nappal, július 16-ról 15-re előbbre hozták a Jean-Claude Juncker európai bizottsági elnökjelöltről való szavazást az Európai Parlament (EP) legközelebbi strasbourgi ülésszakának napirendtervezetében – nyilvánvaló összefüggésben azzal, hogy az uniós országok csúcsvezetői 16-án találkozóra gyűlnek össze Brüsszelben, további fontos uniós posztok betöltésének megvitatása végett.

A tagországok állam-, illetve kormányfői a múlt pénteken Brüsszelben minősített többséggel – David Cameron brit és Orbán Viktor magyar miniszterelnök ellenszavazata mellett – úgy döntöttek, hogy a keresztényszociális pártállású, vagyis a néppárti európai pártcsaládhoz tartozó Junckert, Luxemburg korábbi kormányfőjét jelölik a portugál José Manuel Barroso utódjaként az Európai Bizottság, az unió központi javaslattevő-végrehajtó intézménye élére.

Juncker személyét egyszerű többséggel meg kell erősítenie az EP-nek is. A szavazást eredetileg e hónap 16-ra tűzték ki, de azt most egy nappal előbbre hozták a tervezett napirendben.

A EU-tagországok vezetői 16-án Brüsszelben rendkívüli csúcstalálkozón vitatják meg, hogy kit jelöljenek saját testületük, az Európai Tanács élére, a belga Herman Van Rompuy utódjának. Ugyancsak dönteni kívánnak arról, hogy kit jelöljenek az unió kül- és biztonságpolitikai főképviselőjének, vagyis a brit Catherine Ashton utódjának.

Tekintettel arra, hogy a külügyi főképviselő egyúttal a brüsszeli bizottság alelnöke is, az ő személyéről már a bizottsági elnökjelölt, vagyis Juncker bevonásával kell döntést hozni. Ennek jegyében a július 16-i rendkívüli csúcsot előkészítő Van Rompuy csütörtökön megbeszélést folytatott Brüsszelben Junckerrel.

A csúcs az eddigi tervek szerint 16-án kora este kezdődne Brüsszelben, és a tagállami vezetők közös munkavacsoráját jelentené. Az eddigi tervek szerint aznap mindössze néhány órával korábban, a kora délutáni órákban lett volna Strasbourgban a szavazás Juncker személyéről. Ezt hozták most előbbre egy nappal.

 


Hasonló cikkek