Egy tökéletesen fennmaradt kétezer éves üvegtálat ástak ki Hollandiában

Egy körülbelül kétezer évesre becsült kék üvegtálat, ástak ki régészek, Hollandia legrégibb városának Nijmegen ásatási területén. A terület, közel fekszik a német határhoz, így elképzelhető készítője kapcsolatban állt a Római Birodalommal.

A figyelemreméltó lelet látható repedések, és kopások nélkül a szinte sértetlen állapotban maradt fent. Úgy gondolják, hogy egy németországi város, például Köln vagy Xanten üvegműhelyében, vagy esetleg Olaszországban készülhetett a tárgy.

A település lakói számára, ez az edény nagy értékkel bírhatott. Egy elmélet szerint a Hadrianus fal legfelső határán, Skóciában a római hadseregnek a Hadrianus fal mentén dolgozó helyiek elég jól fizettek volna azért, hogy a nemrégiben talált tálhoz hasonló darabot vásároljanak.

A tenyérnél nem nagyobb tálon egy bordázott függőleges csíkmintázat látható, a tetején peremmel. Az ilyen edényeket úgy készítették, hogy az olvadt üveget hagyták kihűlni és megkeményedni egy öntőforma felett. A csíkos mintázatot pedig akkor rajzolták be, amikor az üvegkeverék még folyékony volt. Az edény kék színét a fémoxid okozza.

Ha tetszenek a tartalmak, kérjük támogassa a PannonHírnök szerkesztőinek munkáját és kövessen minket a Facebookon

 


Hasonló cikkek