Egy videóprojekció keretén belül mutatták be a pozsonyi vár 210 évvel ezelőtti leégését

A videóprojekciót pénteken este 20.00 órától éjfélig vetítették a vár Főpalotájának keleti homlokzatán.

A pozsonyi vár leégésének 210. évfordulója alkalmából a Szlovák Nemzeti Múzeum – Történelmi Múzeum a Szlovák Köztársaság Nemzeti Tanácsával együttműködve egy speciális videóprojekciót készített. A videóprojekciót pénteken este 20.00 órától éjfélig vetítették a vár Főpalotájának keleti homlokzatán. A nézők úgy tekinthették meg a tűzvészt és a vár martalékká válását, ahogy azt a vár első nagy rekonstrukciója előtt megörökítették.

A nagy tűzvész 1811. május 28-án az éjszakai órákban keletkezett a Téli Lovardában, amelyet a hadsereg akkoriban szálláshelyként használt. A tűz tovaterjedt a Várpalotára, valamint a Váraljára, ahol nemcsak az ottani házakon okozott hatalmas károkat, de emberáldozatokat is követelt. „A vár 150 éven keresztül várromként létezett, és a múltban sokáig a lebontásán gondolkodtak“ – mondta Andrea Litváková, a Szlovák Nemzeti Múzeum munkatársa.

A vár jelenlegi formája a múlt század 50-es és 60-as éveiben megvalósított két nagy rekonstrukció, illetve a 2008-tól napjainkig zajló felújítás eredménye.

Kövessen minket: Facebook

V4 Panoráma | Pannon Hírnök

Forrás: KÖRKÉP.SK

Nyitókép: TASR


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek