Egyedülálló kegyeleti park Kisteleken

Az emberiség fejlődéstörténetének elválaszthatalan része a halotti kultusz is. Gondoljunk csak a nagy ókori civilizációkra. Egyiptomra, a Görög majd római birodalomra, a kialakult latin keresztény európára. Azt, hogy földrészünkön milyen irányba fejlődik a XXI. században, nem tudhatjuk. Számos területen az elmúlt ezer évben a megszokotthoz képest irányváltás körvonalazódik. Magyarország a várható változások tekintetében a konzervatív álláspontot képviseli, alapvető európai érték a kereszténység. Mereven ragaszkodik Európa kulturális, vallási és humanista örökségének meg és fenntartásához.

Kegyeleti park épül Kisteleken, mely Magyarországon egyedülállónak tekinthető. A temetővel szembeni régi sírkert helyén alakítják ki a parkot. A temetkezési emlékeket, zászlókat, imakönyveket folyamatosan gyűjtik, hogy kiállíthassák, mikor megnyitja kapuit a hely – írja a delmagyar.hu.  

A turisztikai pályázatot, melyből az építkezést finanszírozzák, 2017-ben nyújtotta be az önkormányzat és nettó százmillió forint támogatást nyert. Mivel az építőanyag árak az óta drágultak a terveket kissé át kellett szervezni, de a projekt jól halad, várhatóan 2021 áprilisában fejeződik be. 

A kivitelező tereprendezéssel és földmunkákkal kezdte, s már a múzeum épületei is áll, ahol foglalkoztató és interaktív eszközök is helyet kapnak majd. A felajánlásokkal a 30/ 685-4551-es telefonszámon jelentkezhetnek mindazok, akik szeretnének hozzájárulni a múzeum sokszínűségéhez. 

Vass Rozália projektmenedzser elmondta, hogy szívesen fogadják azokat a kegytárgyakat is, amiket sajnálnak kidobni az emberek, de csak porosodnak a polcon vagy a padláson. Akkor sem vész el a tulajdonjog, ha kiállításra megfelelőnek találják a felajánlott darabot. Viszont az érdeklődők így megnézhetik a múzeumban, ami sokat jelent a kultúra, hagyományőrzés, de a vallási élet szempontjából is és természetesen növeli a város turisztikai vonzerejét. 

A kistelekiek nagy reményeket fűznek a látogatottsághoz, mert a park az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkhoz vezető úton helyezkedik el. De nem csak ezért bizakodnak, hiszen a kegyeleti park már önmagában értéket képvisel. A látogatók a ligetes, fás sétányon megtekinthetik majd a Kárpát-medencében tájegységek szerint jellemző sírjeleket, emellett pedig a nem messze fekvő Kócsó – kápolnát és az izraelita sírkertet is meglátogathatják, ha a városban járnak.  


Hasonló cikkek