Egyéjszakás kaland a virágoskertben

sasliliom

Az ibolya, a rózsa, a levendula köztudottan ehető, de hogy a sásliliom, ami éppen most pompázik a kertben (vagy néhol már az utolsókat rúgja), szintén egy különleges konyhai alapanyag, azt már kevesen ismerik. Bimbóját a távol-keleti konyha zöldséges-húsos ragukba pirítja, szirmait rizses fogásokban láthatjuk viszont. Keleti élelmiszereket árusító boltokban szárítva is kapható.

A sásliliom virágai egy napig virágoznak: ami ma bimbó, holnap gyönyörűséges, izgató virágkehely, holnapután pedig pedig csak egy hervadt szomorúság. Éppen ezért ki kell használni azokat a pillanatokat, amikor a narancssárga virágok akár buja desszertté is lényegülhetnek. Rövid ideig élvezhetjük, mint szinte mindent, ami egyszeri és megismételhetetlen, és ebben rejlik gyönyörűségének varázsa.

A másik az íz, ami szavakkal leírhatatlan annak, ki még nem érezte:  mindenképpen kóstolásra érdemes, sőt, mi több, ínyenceknek egyenesen kötelező!

Készítsünk belőle egy pazar kiállású desszertet, élvezzük még azt a néhány napot, amíg virágokkal kényeztet!

 

Édes kölesgolyóval töltött sásliliom

Az ízletes kölesgolyót a virággal együtt lehet elfogyasztani – igazán izgalmas, amikor a virágba haraphatunk bele: nem csak a szirmok ízét élvezhetjük, hanem a virágpor és nektár semmi máshoz nem hasonlító zamatát. A virág egyik legösszetettebb megnyilvánulási formája.

Hozzávalók:

10 dkg köles,

5 dl víz,

4 evőkanál méz,

5 dkg vaj,

5 dkg mazsola,

2 evőkanál tejszínes krémsajt,

16 sásliliom,

8-10 búzavirág

A kölest megmossuk, majd 5 dl vízben, lassú tűzön puhára főzzük. Akkor jó, ha a szemek felrepednek. A puha kölest langyosra hűtjük, majd a mézzel, a mazsolával, a vajjal meg a krémsajttal összedolgozzuk, behűtjük. A lehűlt masszából vizes kézzel diónyi gombócokat formálunk, egyenként búzavirág-sziromban megforgatjuk, és egy-egy sásliliom-virágba helyezzük. Ezt a különleges desszertet közvetlenül tálalás előtt készítsük el, mert a virágszirmok néhány óra alatt becsukódnak, ahogyan a virág is elhervad estére!


Hasonló cikkek