“Egyél jót, tegyél jót!” – Jótékonysági mozgalom a gyimesbükki Rákóczi-vár felújításáért

Először rendeztek Kárpát-medencei Székely, Csángó és Magyarörmény Művészeti Fesztivált. Az elmúlt hétvégén lezajlott programsorozat célja a magyarságtudat és identitás erősítése, a hagyományőrzés – és nem utolsó sorban az Egyél jót, tegyél jót! jótékonysági mozgalom útnak indítása, amelynek bevételéből az ezeréves magyar határnál található Rákóczi-várat kívánják majd felújítani.

Gyimesbükk, állomás, vár
A Gyimesi-szorosban a vasúti állomás feletti hegyen a Rákóczi-vár romjai bújnak meg a fák között.

Gyimesbükk a történelmi Erdély egyik legkeletibb települése. Az települést és a közelében épült Rákóczi-vár romjait évről évre turisták ezrei keresik fel. Az egykori őrtorony állaga azonban erősen leromlott állapotban van, mivel az épület feltárása, helyreállítása eddig elmaradt és a falai erőteljesen pusztulnak.

A közbeszerzési eljárás már folyamatban van, a tervek is elkészültek – csak éppen a szükséges összeg nem elégséges még a munkálatok megkezdéséhez. A tervek szerint kétemeletes lesz a látogatható terület, az alsó szinten kiállítótermet, a felső részen pedig egy kilátót, illetve egy kávézót alakítanak ki.

A munkálatokra 80 millió forintra, azaz kb. 200 ezer euróra lenne szükség. A felújítást a Gyimesbükkért Egyesület, a Budakeszi Alapítvány és Gyimesbükk önkormányzata vállalata fel – de a világ magyarságának támogatására is számítanak.

Amikor összefonódik a kultúra, a történelem és a gasztronómia

Augusztus 12. és 14. között Gyimesbükkön rendezték meg az első Kárpát-medencei Székely, Csángó és Magyarörmény Művészeti Fesztivált. A Fővárosi Örmény Önkormányzat, a Csíkkörzeti Magyar-Örmény Szentháromság Alapítvány és a Gyimesbükkért Egyesület rendezésében hagyományteremtő jelleggel megvalósuló eseményen a  tradicionális gasztronómiára támaszkodva székely, csángó, magyarörmény és magyarországi ételeket, valamint éttermeket vontak be az “Egyél jót, tegyél jót!” mozgalomba, és az ételek eladásából befolyt összeggel segíteni szeretnék a vár felújítását.

A látogatók a rendezvény ideje alatt tradicionális ételeket, többek között gombapaprikást puliszkával, örményragut, borjúpörköltet juhtúrós puliszkával, erdélyi csorbát, muszakát és borjúbográcsot kóstolhattak.

csángó néptánc
Csángó néptáncosok népviseletben a gyimesbükki rendezvényen.

Kiállítások, előadások, koncertek, fegyverbemutató és táncház is szerepeltek a programban

A mozgalom fővédnöke Pataky Attila, védnöke Berecz András, aki ének- és mesemondó estet is adott a rendezvényen. Színházi előadáson is részt vehettek az érdeklődők: az Artashat Örmény Színház társulata Csiky Gergely A vasember című művét mutatta be.Vaszi Levente csángó énekes, a közmédia Fölszállott a páva című tehetségkutató műsorának közönségdíjasa is fellépett.
A látogatók betekintést nyerhettek egy hagyományos csángó lagziba is, és még filmvetítésre is sor került: A Lovasíjász című filmet láthatta a közönség.

A fesztiválon Páll Ágoston kerámiakiállítása és Kabdebó János fotóművész tárlata is látható volt, de koncertek, színházi előadás, fegyverbemutató, máglyarakás és csángó táncház is várta a látogatókat.

ormeny-szekely
A múlt és a jövő: örmény-székely népviseletbe öltözött asszonyok tekintik meg okostelefonon a róluk készített csoportképet.

Ismeretterjesztő előadásokon is bővíthették tudásukat az érdeklődők: Issekutz Sarolta, az Erdélyi Örmény Gyökerek Kulturális Egyesület elnöke az erdélyi, avagy magyarörmény identitásról, Bogos Mária kutató a szépvízi örményekről, Halász Péter néprajzkutató a csángókról, Páll Ágoston a korondi kerámia motívumrendszeréről, Darvas-Kozma József pápai káplán, címzetes esperes Márton Áron erdélyi püspökről tartott előadást.

Esztergály Zsófia Zita, a Fővárosi Örmény Önkormányzat elnöke hangsúlyozta: a mozgalom lényege, hogy összefogás eredményeként valósult meg: a Fővárosi Örmény Önkormányzat, a Csíkkörzeti Magyar-Örmény Szentháromság Alapítvány és a Gyimesbükkért Egyesület szervezésében.

 

Forrás: MTI, http://www.szekelyhon.ro

Képek:  http://www.jakadam.hu, csedoattila.blogspot.com, http://parameter.sk

 

Kapcsolódó cikkeink:

Erdély és Moldva néprajzi emlékei. Tájak – Korok – Régiók, 4. rész

Észak-Magyarország néprajzi öröksége, Tájak – Korok – Régiók sorozat – 3. rész

A Dunántúl néprajzi emlékei. Tájak – Korok – Régiók, 2. rész

Tájak – Korok – Régiók sorozat – 1. rész

Viseletgyűjtemény-kiállítás Tokajban

 

 


Hasonló cikkek