Egyelőre mégsem leszünk szuperzöldek: a kormány visszavonta saját javaslatát

Visszavonta a kormány saját javaslatát, miszerint beszüntetnék az egyszer használatos műanyagokat – írja a hvg.

A könnyen és olcsón helyettesíthető egyszer használatos műanyagokat az Európai Unió 2021-től betiltja, így a műanyag fülpiszkálók, evőeszközök, tányérok, szívószálak, italkeverők és léggömbpálcikák kikerülnek a forgalomból. Hazánkban az Innovációs és Technológiai Minisztérium május 13-án este nyújtotta be a törvényjavaslatot, amely 2021. január elsejétől tiltotta volna be Magyarországon az egyszer használatos műanyagokat, valamint a műanyagból készült zacskók forgalomba hozatalát.

A terv az volt, hogy jövő év elejétől betiltják a nejlonzacskót és a műanyag tasakot, melyekbe a vásárló a zöldségeket vagy a péksüteményeket teszi a boltokban. Kedden délután azonban az Országgyűlésben bejelentették, hogy a kormány visszavonta a törvényjavaslatot.

Csak annyi derül ki a jogszabálytervezet parlamenti adatlapjáról, hogy annak státusza visszavont, az önálló indítvány visszavonása pedig ma, május 19-én történt meg. A Semjén Zsolt által jegyzett és Kövér László házelnöknek címzett levélben csak az áll, hogy:

„Az egyes egyszer használatos műanyagok forgalomba hozatalának betiltásáról szóló törvényjavaslatot a kormány nevében visszavonom.”

Pedig a törvény elfogadásával a kormány felhatalmazást kapott volna arra, hogy rendeletben állapítsa meg a korlátozás és tilalom alá sorolható termékek körét, valamint a termékek gyártását, forgalomba hozatalát, felhasználását és kereskedelmét korlátozó vagy tiltó részletes szabályokat. Ez azokra a termékekre irányulna, amelyek jellemzően egyszeri használat után hulladékká válik, vagy ha a termék a környezetet kevésbé terhelő termékkel helyettesíthető.

Az Origo értesülései szerint az Országgyűlés egy későbbi időpontban tárgyalja a törvényjavaslatot. Azzal magyarázták a lépést, hogy bár elkötelezettek a környezetromboló termékek hazai korlátozása mellett, de a járvány miatt nehéz helyzetbe került hazai műanyagipari vállalkozások lélegzetvételhez kell hogy jussanak.

A kormány egyelőre megbízta az ITM-et, hogy folytassák az egyeztetéseket és készítsen ütemezést a technológiaváltás hatékony végrehajtására vonatkozóan. A cikk szerint ráadásul értelmezési kérdésekre is várnak válaszokat az Európai Bizottságtól, mert szerintük hiányoznak az egyszer használatos műanyagtermékekre vonatkozó pontos előírások és iránymutatások.

Címlapi kép: Flickr


Hasonló cikkek