Egyéni önfejlődés – avagy: a spirituális út buktatói

Mindenki előtt nyitva van a lehetőség, hogy szert tegyen magasabb szintű tudásra. Azonban ennek is van veszélye: aki szeretne elmélyedni az ezotériában vagy spirituális tudást szerezni, könnyen eltérítődik az önjelölt tanácsadók, guruk és vallási vezetők tanai között.

A belső bölcsesség, a magasabb szellemi-spirituális szint elérése elsősorban belső küzdelmek árán érhető el: saját magunkkal és a berögzült hiedelmeinkkel, berögzült szokásainkkal szemben.

 

Hogyan érjük el a megvilágosodást?

Nem kell mindenkinek „Buddhává” kell válnia – az egyén szintjén megvalósuló megvilágosodás éppen elegendő arra, hogy megértsük és elfogadjuk az életünk egyes szakaszain felmerülő nehézségeket. Itt elsősorban belső munkáról van szó, amihez azért segítségül hívhatunk másokat, elfogadhatunk tanácsokat.

De vigyázzunk, mert észnél kell lenni. Ha azt várjuk, hogy valaki más mondja meg a megoldást az életünkben felmerülő problémákra, valójában kifogásokat, kibúvókat keresünk – és könnyen újabb sebeket szerezhetünk. Nem biztos, hogy a legkönnyebben megszerezhető információk visznek előre  és nem biztos, hogy a mosolygó és látszólag belső békét már megszerző mesterünk valódi arcát látjuk. Sokan vannak azok, akik eddigi életükben csalódva, új hitre szomjaznak – és ők a legkönnyebben megtéveszthetők. Éppen ezért, mindig csak a szívünkre hallgassunk, amikor tanítót választunk magunknak.

 

Lépésről lépésre

Ha változást akarunk elérni az életünkben, először is fogalmazzuk meg pontosan, mi is a célunk? Békére, boldogságra, belső nyugalomra vágyunk? Új párkapcsolatot szeretnénk? Majd gondoljuk végig, hogy min kell változtatnunk magukban, hogy ez megvalósulhasson?

Az önmagunkba és cselekedeteinkbe vetett hit a legerősebb mozgatórugó. Mégis, olyan sokan szenvedünk ennek hiányától. Oka lehet ennek a szocializáció – de akár karmikus eredetre is visszanyúlhat a gyökere. Mindkét esetben komoly erő tart vissza bennünket attól, hogy ki tudjuk bontakoztatni igazi képességeinket. A jó hír az, hogy semmi sem lehetetlen!

Ma már nem újdonság, hogy minden mindennel összefügg: minden rezgés és minden hatást gyakorol – közelebbi és távolabbi – környezetére. Bármit teszünk vagy gondolunk, már az is elindít valamit a világban… Akár hiszünk benne, akár nem.  Ha őszintén visszaemlékezünk csak az elmúlt napok eseményeire személyes életünkben, hány olyan dolog történt velünk, amely egész máshogy alakulhatott volna, ha másképpen észleljük a helyzetet?

 

Kép forrása:

http://www.cosmichealer.com, http://gaurakrisna.hu, http://thecostaricanews.com

 


Hasonló cikkek