Egyenkénti ellenőrzés Hegyeshalomnál

Nyugaton is állandóan változik a helyzet. Magyarországon február végén megjelent a COVID–19, a koronavírus-járványként megismert pandémia. A korábban nem ismert fertőzés cselekvésre késztette a hatóságokat, egészen új feladatköröket róva a rendőri vezetésre és a végrehajtó állományra.

Az egészségügyi problémaként induló járvány előidézte helyzet kezeléséből a magyar rendőrség a kezdetektől fogva kivette a részét, a folyamatosan változó körülmények a lakosságra és az országba látogatókra vonatkozó rendelkezések gyors és hathatós átértelmezését követelte meg. Pillanatfelvételünk március 16-án készült az M1-es autópálya hegyeshalmi határpontjánál. Az akkor érvényben lévő, március 12-én a magyar–szlovén és a magyar–osztrák határon megvalósuló ellenőrzést elrendelő rendkívüli határozatok betartatásán dolgozó és a saját emberségüket is csatasorba állító zsaruk munkájáról érdemes megemlékezni, bárhogyan is alakul később a helyzet.

Az egykori határátkelőhely a Bécsbe utazók vagy a Parndorfba vezető beszerzőutak kötelező állomáshelye Hegyeshalomnál. Az uniós határnyitás után értelemszerűen jelentőségét veszítő, kiürült határbázis néhány napja újra egyenruhásokkal telt meg. A rendőrök és segítőik elsődleges védővonalat alkotva szűrik és ellenőrzik a Magyarország területére közúton érkezőket. Különleges helyzetben különleges eszközök kapnak kulcsszerepet. A bilincs és a bírságtömb helyett ezúttal lázmérővel és sajátos matricával, kommunikációs felkészültséggel, ha kell, humorérzékkel és elkoptathatatlan empátiával szolgálnak a zsaruk.

– Az ország területére történő belépés ebben az időszakban mindenki egyenkénti ellenőrzése mellett történik – tájékoztatott a kialakult helyzetről Lőrincz Attila alezredes, a Győr-Moson-Sopron Megyei Rend­őr-főkapitányság határrendészeti osztály idegenrendészeti alosztályának vezetője. – Magát a határponton végzett munkánkat megelőzi egy voltaképpeni „nulladik” ütem. Folyamatosan figyeljük az Ausztriából Hegyeshalomhoz érkező forgalom intenzitását. Éjjel a közeledő járművek fényszórói már messziről tájékoztatást adnak a kocsitömegről, nappal pedig több eljárással mérjük a gépkocsiforgalmat. Az internetes útvonaltervező szoftverek pontos képet alkotnak a kocsisorok méretéről. Ezzel párhuzamosan két munkatársunk adott időközönként átlábal az osztrák oldalra, és saját szemükkel is meggyőződnek a bebocsátásra váró gépjárművek mennyiségéről. Természetesen kapcsolatban állunk az osztrák rendőrséggel, valamint további magyar rendőri egységekkel is, amelyekkel közösen, folyamatos információáramoltatás mellett tájékozódunk a közúti forgalomról. Az elmúlt napok tapasztalatai alapján hatórás bontásban mérve ez 2000 és 3000 közötti járművet jelent. Az államhatáron belépők száma függ a napszaktól is, mivel számottevő az Ausztriába naponta dolgozni kijáró ingázók aránya. Ők napi műszakjuk végén, nagyobb csoportokat képezve érkeznek meg. Ugyancsak érezhető jármű- és létszámtöbbletet jelent a külföldi síparadicsomokból a turnus végén visszautazók megjelenése. A tényleges beléptetés elsődleges lépése egy fizikai szelektálás: a tehergépjárműveket és a személygépkocsikat külön sávokba állítjuk. A legnagyobb igénybevétel esetén a kamionoknak három sávon, míg ezzel szinkronban a személyautók részére hat sávon keresztül biztosítjuk az ellenőrzési pont megközelítését. Figyelmet fordítunk arra, hogy minél kisebb időveszteséggel járjon a beléptető protokoll. A távolabbról érkezők és több határ­átlépés tapasztalataival bírók közül sokan megjegyzik, hogy mi, magyar rendőrök vagyunk a leggyorsabbak. Szinte minden kollégám megtanulta azt a néhány mondatot, ami elengedhetetlen az intézkedés során, a világnyelvek mellett a legtöbb balkáni ország nyelvén is megértetjük magunkat.

Az ellenőrzés szelekcióval kezdődik: a határ melletti kontroll során igazoltatják a Magyarország területére belépni szándékozókat, és megkérdezik őket úti céljukról. Mind a honi, mind a külföldi állampolgároknak válaszolniuk kell a kérdésre, hogy fertőzött területről érkeztek-e. A határon jól jön az egyéb helyzetekben megszerzett rendőrrutin: a gyanúsan felelőket, a tétovázókat, az érezhetően sumákolni próbálókat pár keresztkérdéssel vizsgáztatják az egyenruhások: milyen útvonalon, mely települések érintésével érkeztek meg Hegyeshalomig? Az érvényes rendelkezések értelmében nem léphetett be az ország területére az a külföldi állampolgár, aki a koronavírus-járvány gócpontjának tekintett öt állam – Olaszország, Kína, Dél-Korea, Irán vagy Izrael – valamelyikéből érkezett, őt a határról visszafordítják. Bejöhetett viszont az a teherautó, amely magyarországi célállomásra fuvaroz fontosnak minősített vagy romlandó árut, de ez a fuvar sem a korábban megszokott módon jut el rendeltetési helyére. Az államhatáron a szállítmányozó vagy sofőrcserét biztosít, vagy pedig a vontatmány utánfutóját csatolják át egy másik, fertőzésmentesnek tekintett nyerges vontató mögé. A nem gócponti országokból érkező külföldi állampolgárok számára tranzitútvonalat jelölnek ki, ők csak ezen közlekedhetnek, autójukat „Only for transit” matricával látják el a zsaruk. Az M1-es, M7-es, M3-as és M5-ös autópályákon vezető tranzitútvonalakon csak bizonyos benzinkutakra és pihenőhelyekre térhetnek be. Ennek a korlátozó intézkedésnek a betartatásáról a zsaruk és a segítségükre kijelölt katonai rendészek gondoskodnak. Visszatérő ellenőrzésekkel pásztázzák a külföldiek elől ideiglenesen elzárt pihenőhelyeket.

– Minden belépőnek digitális hőmérővel ellenőrizzük a testhőmérsékletét – folytatta tevékenységük bemutatását Lőrincz Attila alezredes. – Az orvosilag megállapított láz­érték, azaz 37,9 Celsius-fok fölötti mért értéket produkálókat az Országos Mentőszolgálat határponton lévő munkatársai vizsgálják meg. A lázas külföldi állampolgárokat vissza kell fordítanunk, fertőzésgyanúsnak minősített honfitársainknak kórházi elkülönítőbe kell menniük. Az utazási előzmények alapján a veszélyesnek minősülő országból érkező, de tünetmentesnek tekinthető magyar állampolgároknak kéthetes időtartamban saját otthonukban kell karanténba vonulniuk. Az intézkedéseket a helyszínen dokumentáljuk, és adatbázisba visszük fel a nyomon követhetőség érdekében. Négy úgynevezett Schengen-buszt, azaz kisbuszokba telepített mobil irodát alkalmazunk az adminisztráció elvégzésére. Kollégáim ezekben rögzítik a határról visszafordított személyautók, autóbuszok és tehergépjárművek, valamint utasaik adatait. Ugyancsak rögzítjük azoknak az adatait is, akik számára a legrövidebb-leggyorsabb hazatérést, majd karantént rendeltünk el. Ez utóbbi korlátozás megjelenik az országos körözési rendszerben, így nem érdemes kockáztatni a rendelkezés kikerülését. Az otthoni karantén kontrollját a lakóhely szerinti rend­őrkapitányságok végzik, a járőrállomány tagjai a házi őrizet protokolljának megfelelően ellenőrzik annak betartását.

A zsaruk a rendkívüli helyzetben sem tűnnek sem fásultnak, sem feszültnek, látható, hogy dinamikusan végzik feladataikat. Szinte minden gépjárművezetőhöz van egy jó szavuk, hasznos információjuk, vélhetően ezért is zajlik az egész beléptetés zavarmentesen, ellenállás, de még csak hangos szó nélkül.

– Hirtelen kellett megteremteni az ellenőrzés tárgyi és személyi feltételeit – magyarázta Lőrincz Attila alezredes. – Az évek óta nem használt határátkelőhelyen gondoskodnunk kellett mindenféle ellátottságunkról. Az első és legfontosabb az elektromos áram biztosítása volt, ami a terület megvilágításához szükséges, hogy lássunk, és munkánk végzése közben megfelelően látszódjunk is. Konténerekben pihenő-melegedő helyiségeket alakítottunk ki, mobilvécéket és fertőtlenítő állomásokat helyeztünk ki. A Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság állományának munkáját támogatja váltásonként egy határrendész és egy mélységi ellenőrzési és közterületi támogató osztályon dolgozó kolléga Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből. A Készenléti Rendőrség a Győrben állomásozó XV. és a szombathelyi XIV. határvadász bevetési főosztály állományából 20-30 fős kontingens humánbázist ad. Rendkívül jelentős segítséget kaptunk a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rendészeti szakos hallgatóitól is. Ők komoly idegennyelvi kapacitást és valóban friss, ifjonti lendületet hoztak a szolgálatokba.

– A kialakult járványhelyzetnek természetesen nem, de annak mindenképpen örültem, hogy lehetőségem adódott a közterületi állomány munkájában részt venni – értékelte a speciális szakmai gyakorlatot Nagy Petra másodéves hallgató, aki statisztikát készít az Országos Rendőr-főkapitányság számára a belépők nációinak megoszlásáról. – Nagyra becsülöm majdani kollégáim munkáját. Kifejezetten jó érzés, hogy már az egyetemi elméleti oktatások közepette aktív cselekvéssel is bekapcsolódhatok a tényleges rendőri tevékenységekbe.

police.hu / SZILÁGYI ATTILA

FOTÓ: FRANCZ ILONA


Hasonló cikkek