Egyetlen alkotmánybíró-jelöltet sem sikerült megválasztania a szlovák parlamentnek

Véget ért a parlament mai ülése, lezajlott a nyilvános szavazás a 37 alkotmánybíró-jelölt pályázatáról. Egyetlen jelölt sem kapott kellő számú szavazatot. Csütörtökön újra szavaznak a honatyák a jelöltekről.

A képviselők nyilvánosan szavaztak, de ezt a Smer-SD elutasította, és a párt tagjai üres szavazólapokat adtak le. A nyilvános szavazást a képviselők még a választás előtt megszavazták. A Híd támogatta a nyilvános szavazást, és az SNS is azt nyilatkozta korábban, hogy nincs ezzel problémája.

Robert Fico bírálta a Híd pártot, mivel Bugár Béla pártelnök kijelentette, hogy a választáson nem fogják őt támogatni. Fico végül visszavonta az alkotmánybíró-választáson való indulását, és azt mondta, hogy ha az ellenzék a Híd segítségével fogja megválasztani az alkotmánybíró-jelölteket a parlamentben, az a koalíciós szerződés megsértését fogja jelenteni, és ennek komoly következményei lesznek a kormány működésére nézve.

A képviselőknek 18 alkotmánybíró-jelöltet kell választaniuk, akik közül az államfő kilencet fog kinevezni a leköszönő alkotmánybírók helyére. A megbízatási idejük 12 évre szól. Összesen 13 alkotmánybíró van.

Forrás: bumm.sk


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek