Egyetlen tollvonással tönkretehetik Selmecbánya történelmi óvárosát

Néhány nappal ezelőtt került napvilágra a város területrendezési terve, melyből kiderül, a lassan 30 éve az UNESCO-világörökségek listáján szereplő történelmi belváros kellős közepében egy új, multifunkciós épületet húzhatnak fel.

Az aktuality.sk értesülései szerint az óváros közepére tervezett épület mellé egy több 100 férőhelyes parkolót is “megálmodtak”, a városvezetés viszont azt mondja, egyáltalán nem biztos, hogy akár az épület, akár a parkoló megépülhet ott, ahol korábban évtizedekig nem engedélyeztek új épületek felhúzását.

Nincs abban semmi meglepő, hogy a tervek megjelenése után azonnal heves civil tiltakozás indult.

A lap által megkérdezett Selmecbánya ’91 örökségvédelmi polgári társulás szerint a szűk belvárosi utcák nem bírnák kezelni a megnövekedett forgalmat.

A beépítendő parcella tőszomszédságában találhatóak az egykori domonkos kolostor romjai. Az üres telekre, amely egy pozsonyi cég magántulajdona, már az 5. alternatívát dolgozták ki. Az építész, Anton Supuka az Erb sörfőzde mellé egy kilátót is rajzolt a tervbe, mivel arra már korábban kiadták az építési engedélyt.

A domonkos kolostor romjai mellett tulajdonképpen nincs megtiltva az építkezés, bár körültekintően kell eljárni, maga az építkezés nem kizárható. A romokat beépítenék a tervezett épület átriumába. A domonkosok kolostora egyébként sokáig nem nagyon érdekelte a régészeket, feltárását csak 2004 után kezdték. Egy régészeti kiállítás formájában maradna meg az utókornak, bár műemlékvédelmi szakemberek szerint, nehezen sikerülne ezt úgy megoldani, hogy a nagyközönség számára állandóan megtekinthetőek legyenek a több 100 éves falak.

Forrás: ma7.sk

Fotó: TASR


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek