Egyhetes programsorozattal ünnepli Székelyudvarhely a magyar kultúrát

Kulturális hétté bővült a Magyar Kultúra Napja Székelyudvarhelyen. 2023. január 16-22. között magyar tematikájú programok várják az érdeklődőket mindennap – adta hírül honlapján az erdélyi település.

 

Január 16-án, hétfőn egy rendhagyó irodalomórával a helyi Művelődési Házban, és egy szabadtéri –  Orbán Balázs nyomdokán elnevezésű fotótábor anyagából válogatott – kiállítással nyílt meg a színes programokat felvonultató rendezvény.

A következő napokban sor kerül többek között könyvbemutatókra, filmvetítésekre, kerekasztal-beszélgetésre, komoly- és könnyűzenei koncertekre, ismeretterjesztő előadásokra, színházi produkcióra, valamint a Sepsi 100 – Sepsi Lajos festészeti emlékkiállítás megnyitására. A programoknak a székelyudvarhelyi Művelődési Ház, Városi Képtár, Városi Könyvtár és a Városháza Szent István terme ad otthont. (Részletes program itt található)

 

A magyar tannyelvű Tamási Áron Gimnázium épülete (Fotó: MTI/ Veres Nándor)

 

Székelyudvarhelyi eseménnyel kezdődik a UNESCO Bolyai-emlékév

 

Január 20-án, pénteken délután 5 órától a Haáz Rezső Múzeum Kossuth utcai képtárába várják a közönséget, ahol Oláh Gál-Róbert egyetemi adjunktus tart előadást A Bolyaiak és Székelyudvarhely címmel, ezután következik majd Sándor József nyugalmazott egyetemi docenssel közösen készített, Szemelvények a Bolyaiak matematikai kézirataiból című könyvük bemutatása.

 

Gálaest és díjkiosztó

 

A kulturális hét legnagyobb eseménye január 22-én este lesz. A Művelődési Ház nagytermében tartandó gálaesten kerülnek átadásra életmű, értékmentés, értékteremtés kategóriákban az Udvarhelyszék Kultúrájáért díjak. 2004 óta hagyomány, hogy az elismeréseket a Magyar Kultúra Napján adják át. E jeles nap pedig annak emlékére született, hogy a kézirat tanúsága szerint Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon fejezte be Szatmárcsekén a Himnuszt.

Ünnepi beszédet mond Gálfi Árpád, Székelyudvarhely polgármestere, Biró Barna Botond, Hargita Megye Tanácsának alelnöke és Szőcs Endre, az Udvarhelyszék Kulturális Egyesület alelnöke. A gálát – és egyben az egész kulturális programsorozatot – a székelykeresztúri Polgári Fúvószenekar 1895 ünnepi koncertje zárja.

 

Kölcsey Ferenc Himnusz c. költeményének eredeti kézirata (Fotó: MTI/ Komka Péter)

 

 

Nyitókép: Illusztráció – Korhű ágyú makettje az 1848–49-es forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen Székelyudvarhelyen 2021-ben. Fotó: MTI / Veres Nándor

Szöveg:  Vona Ildikó

 

Amennyiben tetszik a tartalmak sokszínűsége, kérjük szánjon még ránk pár percet támogassa a PannonHírnök szerkesztőinek munkáját és kövessen minket a Facebookon!

 


Vona Ildikó

Híradások, beszámolók művészeti, színházi, zenei eseményekről, valamint interjúk készítése ismert művészekkel.

Hasonló cikkek