Egymáson élősködő magyar pártok

Mindkét magyar pártban benne van a parlamentbe jutás lehetősége, nagy valószínűség szerint azonban ez csak egymás kárára lehetséges.

A Magyar Közösségi Összefogás (MKÖ) és a Híd is megugorhatja a parlamentbe jutáshoz szükséges küszöböt. A Progresszív Szlovákia által rendelt Focus-felmérésben arra is rákérdeztek a válaszadóknál, hogy ha 2 szavazatot adhatnának le, kire adnák második voksukat. A magyar pártok esetében ez annyit jelent, hogy a Híd kicsivel több mint két százalékkal tudná növelni preferenciáit, az MKÖ pedig 1,6%-kal.

Ez a többlet minkét párt számára elég lenne ahhoz, hogy parlamentbe jusson: előbbi potenciálja 6,1%, utóbbié 5,3%.

Martin Slosiarik, a Focus ügynökség vezetője lapunknak elmondta, a 2 magyar párt sakkban tartja egymást, ha az 5%-os küszöb megugrásáról van szó. „Az út azon dél-szlovákiai lakosok mobilizációján keresztül fog vezetni, akik mérlegelik a választáson való részvételt.” – nyilatkozta a szociológus. Hozzátette azonban, hogy az országos reprezentatív felméréseken a magyar nemzetiségűek aránya kicsi, ezért ezekből az eredményekből nem lehet messzemenő következtetések levonni.

„A Híd szavazóinak kevesebb mint fele adná második voksát az MKÖ-nek, viszont még így is ők kapnák a legtöbb második szavazatot ebből a csoportból.” – részletezi Slosiarik a felmérés eredményeit. Az MKÖ-szavazók közül kevesebben adnák második szavazatukat a Hídnak, mint fordítva. Az MKÖ szavazói között kevesebben vannak azok, akik szlovák pártra szavaznának másodikként.

Forrás: ujszo.com


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek