Egymást is felfalják: a patkányok háborúba vonulnak a járványügyi korlátozások miatt

A napokban arra figyelmeztetett az amerikai Járványügyi és Betegségmegelőzési Központ (CDC), hogy bizonyos területeken olyan beszámolókat kaptak, miszerint a „rágcsálók aktivitása fokozódik”, mivel a patkányok messzebb mennek az élelemkeresésben, mialatt az amerikaiak otthon maradnak a koronavírus-járvány miatt – írja a 24.hu.

 „A társadalmi távolságtartás kedvéért elrendelt bezárások a rágcsálóknak elérhető élelmiszerek csökkenéséhez vezettek, különösen a sűrűn lakott kereskedelmi területeken” – közölte a CDC, ami szerint nőhetnek „a rágcsálókkal kapcsolatos szolgáltatási kérelmek és a rágcsálók szokatlan vagy agresszív viselkedéséről szóló beszámolók”.

Fokozták a patkányok ellenőrzését New Orleansban az utcákon, Chicagóban pedig arról számolta be, hogy az elvileg éjszaka a legaktívabb patkányok „százezrei” sokkal messzebb mennek élelemért a nappali órákban is. Március közepe és április közepe között Washington, D.C.-ben – ahol az éttermeket és a kocsmákat bezárták, de a rágcsálóirtást nélkülözhetetlennek tartva fenntartották – közel 500 esetben hívtak szakembereket rágcsálók miatt, Baltimore-ban pedig 11 ezer telefonos és 311 online kérelem érkezett rágcsáló-semlegesítésről – írta az NBC News.

A patkányok nem az emberekkel szemben, hanem egymással szemben lesznek agresszívabbak, egyszerűen egymás ellen fordulnak – mondta el Dr. Bobby Corrigan rágcsálószakértő a New York Timesnak. New Yorkban vannak olyan patkánykolóniák, amik generációk százai óta éttermek szemetéből táplálkoztak, vagy a csatornákból előjőve szereztek élelmet az utcán hagyott zsákok tartalmából. A kijárási korlátozások miatt ezektől a forrásaiktól elestek, így jobbhíján egymás ellen fordulnak. Corrigan elmondása szerint olyan fotókat is látott, amiken rágcsálók megölik vagy meg is eszik egymást.

„Ők is emlősök, mint te vagy én, és amikor igazán, igazán éhes vagy, nem ugyanúgy fogsz viselkedni – általában nagyon csúnyán fogsz viselkedni. Ahogy azt az emberiség történelmében láttuk, amikor az emberek megpróbálnak elfoglalni földeket, katonasággal és hadsereggel lépnek be, és szó szerint a halálig küzdenek azért, hogy ki hódítsa meg a területet. Ez történik a patkányokkal is: egy új patkányhadsereg jelenik meg, és amelyik hadseregben vannak az erősebb patkányok, az fogja uralni a területet – mondta Corrigan.

A CDC azt javasolja, hogy a patkányok távol tartására célszerű lezárni az otthonokat, irodákat, szorosan zárt tartályokba dobni a szemetet, rendszeresen takarítani a törmelékeket, és a kertből eltüntetni a háziállatok és a madarak eledelét.

„Háborúba mennek egymás ellen, egyes populációkban megeszik egymás kölykeit, és összecsapnak egymással az élelemért, amit találnak. De azok a patkányok, amik lakóházakban laknak és esznek, valószínűleg semmi különbséget nem tapasztaltak a kijárási korlátozások óta” – mondta Corrigan a New York Timesnak, és szerinte ez a külvárosokra és a vidékre is egyaránt vonatkozik.

Budapesten, ahol a megelőző intézkedéseknek köszönhetően korábban nagyon kevés patkány volt, 2018-ban azonban lecserélték a patkányirtással foglalkozó céget, ami után ugrásszerűen megnőtt a fővárosi patkánypopuláció.

Címlapi kép: Pexels


Hasonló cikkek