Egyre gazdagabb a Szinva élővilága a Bükkben

 

Nagyon sokat tisztult az elmúlt években a Szinva, ennek köszönhetően egyre gazdagabb élővilág jellemzi. A patak keresztül folyik Miskolcon, és bármelyik hídról letekintünk kacsákat, halakat, hüllőket, gólyákat, kócsagokat láthatunk a vízben, illetve a parton.

Nagy kedvence a miskolciaknak a Szinva patak, ami a Bükk-vidéken ered, a Sajó folyóba torkollik és nyugat-keleti irányban 20 km-en a borsodi megyeszékhely teljes hosszán áthalad.  A patakot már 1377-ben említi Nagy Lajos királyunk egyik oklevele, Synwapataka néven. A város lakói erősen kötődnek hozzá, partján található például a kellemes hangulatú Szinva terasz tér és a Szinvapark bevásárlóközpont.

Halak a Szinvában (PTV Fotó: Vona Ildikó)

Amíg a Diósgyőri Papírgyár működött, jóval szennyezettebb volt a Szinva; a rendszerváltás előtti évtizedekben Miskolc ipari központként funkcionált, azóta viszont folyamatosan tisztul a víz, most már akár horgászni is lehetne benne. Az elmúlt hónapokban egyre gazdagabb élővilágot és többféle madárfajt figyelhettünk meg rajta, körülötte. A közeli Pisztrángtelepről időnként néhány pisztráng is elszabadul, ezeket a vízimadarak előszeretettel fogyasztják. Nem véletlen, hogy sok vadkacsát látni a Szinva számos szakaszán, ők mind itt keltek ki. Az élővilág gazdagodásában a Városgazdának is fontos szerepe volt, amikor június második felében kaszálni kezdték a meder menti 18 kilométeres szakaszt, meghagytak egy 1 méteres sávot a madarak számára költő- és búvóhelynek.

Mostanra véget ért a költési időszak, így a napokban a teljes növényzetet lekaszáltatta a Miskolci Városgazda Kft., ám egyeztetve a természetvédelmi egyesületekkel és összhangban a Green City elveivel kezdi meg majd szeptember végén, október első heteiben a Szinva meder növényzetének ritkítását. Akkor ismét kihagynak egy 1 méteres szakaszt azzal a céllal, hogy az itt telelő madaraknak legyen hol meghúzódniuk.


Vona Ildikó

Híradások, beszámolók művészeti, színházi, zenei eseményekről, valamint interjúk készítése ismert művészekkel.

Hasonló cikkek