Egyre pesszimistább az autóipar jövőképe

Ötödével is csökkenhet a nyugat-európai autóértékesítés a kereslet visszaesése miatt 2020-ban. A cégek elhúzódó válságra készülnek, a hazai autóipari beszállítók pedig a csak pár hónapnyi pénzügyi tartalékuk miatt lehet, hogy meg sem érik.

A Moody’s Investors Service legfrissebb elemzése szerint a globális autóértékesítés 14 százalékkal eshet vissza 2020-ban, a nyugat-európai gyártók értékesítése pedig 21 százalékkal – írta a növekedés.hu. A kilábalást nem segíti, hogy a német gyártók legnagyobb piacának számító Kínában éves alapon az év első két hónapjában 42 százalékkal volt alacsonyabb az értékesített darabszám. A Moody’s előrejelzései szerint Kínában az egész éves autóértékesítések 10 százalékkal maradhatnak el a 2019-es számoknál. A kihívásokkal teli környezetben az autógyártók profitmarzsa további 3-4 százalékkal csökkenhet az idén.

A globális leállás miatt megnőtt az esélye, hogy világszerte leminősítik az autógyártó vállalatokat a nemzetközi hitelminősítő intézetek. Ez pedig a kötvényhozamok, és ezáltal a finanszírozási költségek további emelkedését vetíti előre a szektorban.

A járvány tetőzésének időpontjától függ a jövő évi esetleges növekedés mértéke, és a várható árbevétel is.

A Moody’s 2021-re enyhe emelkedéssel számol az alacsony 2020-as bázis miatt.

Mint írták, sok múlik azon is, hogy az egyes kormányok milyen intézkedésekkel tudják legyőzni a járványt, stabilizálni a gazdaságot, elkerülni a tömeges elbocsátásokat – nemcsak az autóiparban, de más szektorokban is – és mikor kezd el újra javulni a fogyasztói hangulat.

Válság idején ugyanis többnyire a nagy értékű fogyasztási cikkek vásárlását halasztják el először a fogyasztók.

Ráadásul a leállás épp egy érzékeny iparági váltás kellős közepén érte az autóipar. Az uniós károsanyagkibocsátási irányelv szigorodása – és a dízelbotrány – miatt egyrészt eleve visszaesőben volt a kereslet, másrészt a gyártók jelentős összegeket öltek az elektromos autók kifejlesztésébe, és a kapcsolódó infrastruktúra kiépítésébe. Az EU területén működő vállalatok közel 55 milliárd eurót költöttek kutatásra és fejlesztésre még 2017-ben – írta a lap.

Mindezt tetézte az Egyesült Államok és az EU közötti kereskedelmi feszültség, az amerikai részről időről időre beígért védővámok miatti bizonytalanság hatására visszafogták a beruházásokat. Egyébként az Európai Unió által gyártott gépjárművek harmadát az Egyesült Államokban értékesítik. A pesszimistább elemzések szerint mindezek miatt a német autóipar csupán 2030-ra érheti el újra az elmúlt években látott értékesítési szinteket.

A Magyarországon működő autógyárak nagyságrendileg 90 százalékban exportra termelnek, de a járvány miatt több üzemben is felfüggeszették a gyártást.

MNB becslései szerint havonta a beszállítói láncokra kifejtett hatásokkal együtt összességében az éves GDP növekedést mintegy 0,3-0,4 százalékponttal csökkenti.

Ennél hosszabb leállás esetén csődbe mehetnek a kisebb beszállítók hathatós segítség híján. Becslések szerint ugyanis a kisebb beszállítók 1-2 hónapos, míg a közepes méretű vállalkozások 3-4 hónapos időszakot tudnak átlagosan átvészelni bevétel nélkül.

A lap szerint a munkavállalói bérek egy részének átmeneti állami átvállalása, a vállalkozások (feltételekhez kötött) segéllyel vagy hitellel történő támogatása és az adófizetési kötelezettségeik felfüggesztése sokat segíthetne a helyzeten és egyben támogatná a későbbi újraindulást. De mindenképpen gyors és nagy volumenű segítséget igényel az ágazat.

Magyar autóipar számokban
A Magyar Nemzeti Bank adatai alapján a 2018-ban az ágazat a GDP 4,3 százalékát és a nemzetgazdasági foglalkoztatás 2,6 százalékát tette ki. A szűken vett járműgyártás ágazat foglalkoztatottsága 2019-ben meghaladta a 175 ezer főt. Hazánkban a járműipar az export közel 14, míg az ipari hozzáadott érték közel egy ötödét, 17,5 százalékát tette ki. A négy itt működő autógyár (Audi, Mercedes, Opel és Suzuki) termelése közvetlenül a GDP közel 2 százalékát adja.


Hasonló cikkek